El judici pel cas de discriminació lingüística a Elx no se celebra per la incompareixença dels agents denunciats

Jafet Pinedo assegura que dos policies li van requerir que parlara en castellà mentre procedien a la seua identificació i els acusa d'abús de poder, detenció indeguda, agressions verbals i denúncia falsa
24 juliol 2019 12:55h
L'il·licità Jafet Pinedo va denunciar haver patit un tracte discriminatori per parlar en valencià. / PLATAFORMA PER LA LLENGUA

VALÈNCIA. Aquest dimecres, 24 de juliol, estava previst que se celebrara el judici per un cas de discriminació lingüística protagonitzat per agents de policia d'Elx. La sessió, però, no s'ha pogut celebrar a causa de la incompareixença dels agents de la Policia Nacional denunciats. Davant el jutjat il·licità s'han aplegat més de cinquanta persones en suport a Jafet Pinedo, el veí que va denunciar haver patit un tracte discriminatori per parlar en valencià.

Segons el relat del denunciant, el 20 de juny aquest repartidor de menjar a domicili circulava amb la bicicleta per Elx i es va veure obligat a avançar dos cotxes que ocupaven el carril bici. Tot seguit, va retraure aquesta situació als ocupants dels vehicles dient-los: "En bon lloc esteu!". Després va continuar el camí.

Tal com continua el relat de Pinedo, uns metres més endavant va haver d'aturar la bicicleta davant el requeriment d'un ocupant d'un dels automòbils, del qual van baixar dos homes que es van identificar com a policies nacionals. L'il·licità, que no portava el DNI al damunt, va ser detingut i traslladat, "amb insults", fins a la comissaria de la Policia Nacional, segons relata Pinedo. 

Allà, els agents van denunciar-lo per haver-se negat a identificar-se –tot i que Pinedo assegura que els va comunicar oralment el seu número de DNI–, "rient-se dels agents" i "parlant en valencià tot i que els agents li demanen que parle en castellà".

La Plataforma per la Llengua ha oferit el seu suport i assessorament a Pinedo, que ja havia rebut prèviament el suport del Tempir, i ha explicat que "la denúncia dels policies contra Jafet Pinedo representa un incompliment flagrant de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic, que deixa ben clar que els cossos de seguretat, com a funcionaris públics, han de garantir l’atenció al ciutadà en la llengua oficial que aquest sol·licite". 

A més, la Plataforma per la Llengua alerta que la denúncia contra Jafet Pinedo representa una aplicació de l'article 36.6 de la Llei de Seguretat Ciutadana, més coneguda com a llei mordassa. És per això que Pinedo, a més, havia interposat una altra denúncia al jutjat d'instrucció número 4 d'Elx contra els dos agents de la Policia Nacional, a qui acusa d'abús de poder, detenció indeguda, agressions verbals i denúncia falsa.

next