Diari La Veu del País Valencià
El judici de l’1-O afronta la darrera setmana i quedarà vist per a sentència dimecres

MADRID. El judici del procés encara la darrera setmana i la previsió és que dimecres quede vist per a sentència. Han sigut quatre mesos de judici i més de 50 sessions per a jutjar els 12 acusats d’organitzar el referèndum i declarar la independència el 27 d’octubre del 2017. Les acusacions no s’han mogut de la petició inicial de penes, amb l’excepció de Vox per a Santi Vila, i a partir de dimarts serà el torn de les defenses, que podran exposar davant del tribunal per què creuen que ha d’absoldre els seus clients. Una vegada hagen fet els informes finals, els acusats tindran l’oportunitat d’adreçar-se al tribunal per última vegada i tindran un màxim de 15 minuts cadascun. En principi, tots en faran ús tot i que existeix la incògnita de què farà Joaquim Forn. Una vegada acabat el judici, és previsible que els advocats tornen a demanar la llibertat dels seus clients.

El procés quedarà vist per a sentència el dimecres 12 de juny i a Catalunya partits i entitats ja preparen concentracions unitàries per a eixe dia. Hauran sigut quatre mesos exactes –va començar un 12 de febrer– durant els quals Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Joaquim Forn, Josep Rull, Jordi Turull, Dolors Bassa, Carme Forcadell, Meritxell Borràs, Santi Vila i Carles Mundó hauran assistit a més de 50 sessions d’un judici històric. El calendari amb què treballa el tribunal és que la sentència no es conega fins la tardor.

La setmana tindrà, en principi, dues úniques sessions dimarts i dimecres i, en tot cas, es podria allargar a dijous si no donara temps de completar les fases pendents. Dimarts a les 9.30 hores la sessió arrencarà amb els informes de les defenses. Després d’escoltar els arguments de la Fiscalia, l’Advocacia de l’Estat i Vox, ara és el torn dels advocats defensors, que han tingut una setmana per preparar les seues tesis. Els lletrats hauran d’intentar convéncer el tribunal per què creuen que ha d’absoldre els seus clients i no fer cas a les acusacions de les altres parts.

El tribunal ha establert que cada advocat tindrà una hora per a cada client. Si en el cas d’alguns lletrats com Jordi Pina –que representa Sànchez, Rull i Turull– o Andreu van den Eynde –que representa Romeva i Junqueras–, aquestes hores s’acumularan. Aleshores, només quedarà una última fase: el torn d’última paraula.

Les últimes paraules dels acusats

Els 12 acusats tindran l’opció, si volen, d’adreçar-se al tribunal per fer les darreres consideracions abans que el judici del procés quede vist per a sentència. Fonts de les defenses apunten que tots tenen la voluntat de fer-lo servir però la incògnita està en què farà Joaquim Forn, a qui el seu lletrat aconsella no usar-lo.

Els nou acusats empresonats i també els tres que estan en llibertat provisional han assistit a totes les sessions i han escoltat testimonis, pèrits o han vist vídeos sobre el que va passar a Catalunya fins l’octubre del 2017. Ara, si volen, podran tindre l’oportunitat de dir unes últimes paraules. Durant tot el judici, només van poder declarar a l’inici, en la fase d’interrogatoris. Cap d’ells va respondre les preguntes de Vox i Junqueras i Romeva tampoc van contestar la Fiscalia.

Peticions de llibertat i pendents del trasllat

El més probable és que les defenses facen un últim intent i que, una vegada acabat el judici, demanen la llibertat per als seus clients. Alguns advocats han demanat l’alliberament dels presos durant el judici. És el cas d’aquells que van concórrer a les eleccions generals –com Junqueras, Romeva, Rull, Turull i Sànchez– i també Joaquim Forn que ho va fer a les del 26 de maig per a l’Ajuntament de Barcelona –també hi concorria de nou Junqueras per anar al Parlament Europeu– . Volien que els deixés sortir també per fer campanya. En tots els casos, el tribunal s’hi va negar.

Els magistrats també tenen sobre la taula pendent de resoldre la petició de la defensa de Jordi Cuixart que, després de conéixer l’informe del Grup de Treball de l’ONU sobre Detencions Arbitràries, va presentar un escrit demanant la seua posada en llibertat.

A més, el tribunal també ha de resoldre –segurament ho farà un cop acabe el judici– si dona permís a Junqueras per anar el 17 de juny al Congrés per fer tràmits davant la Junta Electoral Central per assolir la condició d’europarlamentari. L’alcaldable de JxCat, Joaquim Forn, també ha presentat un escrit per demanar eixir de la presó amb un permís –i sempre sota custòdia– per a estar el 14 i 15 de juny a l’Ajuntament de Barcelona.

Pendents del trasllat a Catalunya

Un altre dels temes que caldrà afrontar quan acabe el judici és el trasllat dels presos a Catalunya. El trasllat el fa Institucions Penitenciàries –que depén del Ministeri de l’Interior– i caldrà consultar al Suprem si té algun inconvenient perquè els presos puguen tornar a Catalunya o, si bé, ha de practicar encara alguna diligència. Aquest és el procediment que es va seguir el juliol passat quan es va fer el trasllat a presons catalanes, una vegada l’instructor de la causa, el magistrat Pablo Llarena, havia acabat les diligències que creia necessàries.

Comparteix

Icona de pantalla completa