La JEC també multa Torra amb 3.000 euros pels llaços grocs en edificis públics

El president de la Generalitat de Catalunya no pagarà els 8.500 euros de les tres multes imposades per un òrgan que qualifica de "censor i repressor"
29 juliol 2019 14:08h
La JEC sosté que Torra "va permetre l'exhibició de banderes estelades i llaços grocs en nombroses façanes i edificis públics dependents de la Generalitat de Catalunya, i amb això va afavorir clarament una part de les formacions polítiques que competeixen a les eleccions en detriment d'altres". / DAVID ZORRAKINO, EUROPA PRESS

MADRID/BARCELONA. Aquest dilluns s'ha donat a conéixer que la Junta Electoral Central (JEC) va imposar una multa de 3.000 euros al president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, per negar-se a retirar els llaços grocs dels edificis oficials durant la campanya del 28-A. 

La multa, acordada el passat 13 de juny, va anar de la mà de la decisió de la Junta de denunciar el cas davant la Fiscalia, que ja ha demanat la inhabilitació de Torra durant un any i huit mesos

Aquest dilluns també s'han conegut dues multes més contra el president català per valor de 2.500 i 3.000 euros –en total 5.500– pel contingut del discurs institucional i la carta adreçada als funcionaris amb motiu de la Diada, perquè, segons el criteri de la Junta, no s'adequaven a la "neutralitat institucional" que cal durant els períodes electorals.

La JEC sosté que Torra "va permetre l'exhibició de banderes estelades i llaços grocs en nombroses façanes i edificis públics dependents de la Generalitat de Catalunya, i amb això va afavorir clarament una part de les formacions polítiques que competeixen a les eleccions en detriment d'altres".

Segons aquest òrgan, l'actitud de Torra "trenca la neutralitat dels poders públics" i és responsable per la seua "manca de diligència a l'hora d'evitar que els símbols exhibits als edificis públics dependents de la Generalitat afavoriren la difusió de posicionaments d'una part de les formacions polítiques". Els llaços grocs, segons la JEC, "són un símbol partidista" i la seua exhibició "trenca el deure de neutralitat".

La Generalitat de Catalunya recorrerà contra les tres multes

El president Quim Torra ha afirmat que no pagarà els 8.500 euros de les tres multes imposades per la JEC. El cap de l'executiu català ho ha anunciat aquest dilluns, quan ha qualificat la JEC d'òrgan "censor i repressor", i ha afirmat que ha pres la decisió en defensa de la "llibertat d'expressió". "Cada dret negat tornarà a ser exercit", ha afegit.

Fonts de Presidència han concretat que la Generalitat de Catalunya recorrerà contra les tres multes: sobre la decisió de no retirar els llaços grocs dels edificis oficials en període electoral, sobre el discurs institucional de la Diada de Sant Jordi i sobre la carta adreçada als funcionaris amb motiu de la mateixa data.

next