L'IVCR+i restaura un 'padró de riquesa' de l'any 1573 de l'Arxiu Municipal d'Alzira

L'organisme municipal té la tasca de conservar els llibres històrics que formen part dels seus fons documentals
14 febrer 2019 12:49h
El personal de l'IVCR+i ha intervingut en el document, que figura en la secció d'Hisenda, reduint el nivell d'humitat, desinfectant i enfortint les seues fulles. / AJUNTAMENT D'ALZIRA

VALÈNCIA. L'Arxiu Municipal d'Alzira (València) ha rebut, per part de l'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i), un 'padró de riquesa' restaurat, un volum manuscrit datat el 1573.

L'organisme municipal continua amb la tasca de restauració dels llibres històrics que formen part dels seus fons documentals. En aquesta ocasió, el personal de l'IVCR+i ha intervingut en el document, que figura en la secció d'Hisenda, reduint el nivell d'humitat, desinfectant i enfortint les seues fulles.

Així mateix, s'han eliminat les espores, partícules de pols i brutícia, a més de consolidar el suport, que estava bastant deteriorat, i s'han reforçat els bifolis, que tenien la costura trencada, empalmant fil de cànem, tal com es trobava originalment, explica l'Ajuntament d'Alzira en un comunicat.

Pel que fa a la coberta de pergamí, ha sigut sotmesa a un tractament antifúngic i s'han reparat les raspadures, de la mateixa manera que s'han reintegrat cromàticament algunes zones del llibre.

"El text, de gran valor històric, torna a ocupar després de la seua restauració un lloc habitual en la secció d'Hisenda de l'Arxiu Municipal, secció en la qual figuren altres documents similars d'èpoques anteriors que també han sigut restaurats en els últims anys", segons ha declarat Isabel Aguilar, vicealcaldessa i regidora de l'àrea.

next