Diari La Veu del País Valencià
Investigadors treballen per a desxifrar una inscripció trobada en la predel·la del Centenar de la Ploma

VALÈNCIA. Els tècnics de l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i) han trobat una xicoteta inscripció en una escena de la predel·la del Centenar de la Ploma del Retaule de Sant Jordi, que estan tractant de desxifrar amb ajuda d’historiadors.

Així ho ha explicat aquest dimecres Fani Sarrió, una de les integrants del IVCR+i, després de la inauguració de l’exposició El retaule del Centenar de la Ploma. Joia de l’art valencià, en el Palau de la Generalitat amb motiu dels actes del 9 d’octubre, en la qual ha participat la directora general de Cultura, Carmen Amoraga, i la directora general de Promoció Institucional, María Fernanda Escribano.

Els tècnics estan immersos en la fase de neteja, que és “una de les més delicades” i han detectat una xicoteta inscripció en una escena de l’oració de l’hort, que estan estudiant amb els historiadors per a desxifrar el seu significat.

La tècnica ha precisat que estan en la fase de neteja del suport, en les intervencions del marc daurat i la policromia, on estan eliminant algunes zones d’intervencions antigues. A més, ha assegurat que estan complint els terminis d’investigació i restauració.

“La realitat virtual permetrà donar a conéixer tota la informació recollida sobre el retaule, per a la qual cosa s’han utilitzat diferents tecnologies d’última generació. És una experiència interactiva que permet a l’espectador realitzar un recorregut per la València del segle XV i observar de manera pròxima tota la superfície pictòrica del retaule, amb llum normal i infraroja”, ha precisat Amoraga.

Així mateix, ha afegit que aquesta eina permet contemplar “amb detall” la iconografia de les escenes i dels personatges, així com veure de prop les tècniques i processos de realització d’un retaule que considera “únic en el món”.

L’exposició, que es podrà veure fins al 9 d’octubre, mostra una reproducció del retaule, una seqüència de fotografies del procés de restauració i uns dispositius de realitat virtual que recorre la València del segle XV, el treball els tallers d’artesans de l’època i desgrana els detalls que es recullen en el retaule del Centenar de la Ploma.

A més, ha anunciat que, de forma paral·lela i també fins al 9 d’octubre, es podrà contemplar la predel·la original sobre la qual s’està treballant en el Museu de Belles Arts de València.

Els treballs seran explicats per una restauradora els dies 3, 4, 8 i 9 d’octubre a les 12.00 hores. En la mateixa sala s’exposarà una reproducció del retaule al complet i també hi haurà dispositius de realitat virtual.

“En el Palau de la Generalitat i en el Museu de Belles Arts estem fent màgia, perquè tenim al mateix temps la València del segle XV i la del XXI. Tenim moltíssima sort de tindre aquesta oportunitat”, ha sostingut Amoraga.

Així la predel·la serà protagonista enguany dels actes commemoratius del 9 d’Octubre amb ambdues exposicions. Amoraga ha recordat que el retaule va estar a València fins al segle XIX i no havia tornat des que es va anar. La Generalitat va signar l’any passat un conveni amb el Victoria and Albert Museum de Londres, on es troba el conjunt del retaule, per a revisar la investigació i la restauració de la predel·la, tasques que s’estan desenvolupant ja i que duraran al llarg dels pròxims mesos.

Comparteix

Icona de pantalla completa