L'investigador Vicent Gabarda col·laborarà amb la Diputació de València en projectes de memòria històrica

Els estudis de l'historiador, expert en la repressió franquista en terres valencianes, resulten clau per als arqueòlegs que treballen en l'obertura de les fosses comunes del cementeri de Paterna
31 octubre 2019 18:22h
L'historiador valencià Vicent Gabarda ha arribat a un acord amb l'àrea de Memòria Històrica de la Diputació de València, que dirigeix Ramiro Rivera, per a col·laborar en projectes i iniciatives que impulse la corporació. / DIPUTACIÓ DE VALÈNCIA

VALÈNCIA. L'historiador valencià Vicent Gabarda, expert en la repressió franquista al País Valencià, ha arribat a un acord amb l'àrea de Memòria Històrica de la Diputació de València, que dirigeix Ramiro Rivera, per a col·laborar en projectes i iniciatives que impulse la corporació provincial en aquest àmbit, en la línia marcada per aquest ens de recuperació de les víctimes i la seua memòria.

Gabarda és un referent fonamental per a memorialistes i familiars de víctimes valencianes, amb estudis que han contribuït a localitzar les restes de represaliats. El diputat de Memòria Històrica, Ramiro Rivera, valora molt positivament aquest acord "pel bé de les famílies que encara busquen informació i una mà amiga que els ajude a tancar les seues ferides".

Vicent Gabarda és natural de Paterna, on es troben les restes de més de 2.000 persones represaliades, i compta amb una extensa obra sobre Memòria Històrica i repressió en terres valencianes; "un material obligatori en molts camps relacionats, que inclou els volums que relacionen per primera vegada totes les víctimes en la postguerra i la rereguarda republicana", exposa la Diputació en un comunicat.

Entre altres descobriments fruit d'una vida dedicada a la recerca, especialment la de la repressió durant i després de la Guerra Civil, Gabarda va conéixer el 1985 que a Paterna havien sigut afusellades 2.238 persones en una antiga instal·lació de tir de més de 100 metres de llarg i de 7 d'alt a prop del cementeri; és el que es coneix com a Paredón d'Espanya. Aquest és un dels llocs més foscs de la història del país que la Diputació –junt amb l'Ajuntament de Paterna, els familiars i els propietaris actuals dels terrenys– pretén convertir en memorial per a les víctimes.

El procés de recerca de Gabarda, "amb el rigor i la serietat que el caracteritzen", resulta clau per als arqueòlegs que treballen en l'obertura de les fosses comunes de Paterna.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next