La promotora d'Intu Mediterrani s'aferra al projecte tot i que té en venda els seus centres comercials d'arreu l'Estat

L'empresa britànica es planteja desfer-se dels grans magatzems de Madrid, Saragossa i Astúries per a reduir el seu deute, que ascendeix a 5.000 milions, de cara al Brèxit
25 març 2019 06:00h
 La possible venda dels actius per part de l'empresa britànica no afectarà Intu Mediterrani. / INTU

VALÈNCIA. Intu Eurofund, el grup promotor del projecte de macrocentre comercial Intu Mediterrani, projectat a Paterna (l'Horta Oest), està escoltant ofertes de compra per als centres comercials que té a l'estat espanyol –Xanadú a Madrid, Puerto Venecia a Saragossa i Intu Astúrias– per a tractar de reduir el seu deute de cara al Brèxit. Així ho han explicat a Diari La Veu fonts de la companyia, que asseguren que aquesta idea de vendre els centres ja fa més d'un any que està en marxa per part d'Intu.

Tot i això, asseguren que la possible venda dels actius per part de l'empresa britànica no afectarà Intu Mediterrani, el projecte previst per a Paterna, al qual s'aferren tot i estar disposats a vendre els altres centres comercials que tenen a l'Estat. "Com el 80% de les empreses britàniques, quan arriba el Brèxit volen fer una valoració dels actius que tenen i se n'adonen que amb el Regne Unit dins de la Unió Europea són uns i estant fora són uns altres", expliquen les mateixes fonts, que apunten a aquesta com la raó principal per la qual Intu està estudiant ofertes de compra.

De fet, és Intu, la part britànica del partenariat promotor, qui es va plantejar la venda dels actius que té a l'estat espanyol per a tractar de reduir el seu deute, que frega els 5.000 milions d'euros, i fer front també a la seua caiguda en picat en la borsa londinenca. Les mateixes fonts expliquen que, en el cas dels projectes que estan en marxa, és Eurofund qui porta el pes i que l'empresa està decidida a continuar amb el projecte de Paterna, amb o sense Intu.

Intu i Eurofund formen una joint venture (aliança d'empreses). Es tracta d'una associació estratègica temporal d'empreses que mantenen la seua individualitat i independència jurídica però que actuen unides sota una mateixa direcció i normes per a portar endavant una operació comercial determinada –la construcció de centres comercials en aquest cas–, on es distribueixen les inversions, el control, les responsabilitats, el personal, els riscs, les despeses i els beneficis. Així, segons les fonts consultades per Diari La Veu, Eurofund es va unir a Intu per a desenvolupar els centres comercials a l'estat espanyol sota el paraigua d'una marca com Intu, de reconegut prestigi al Regne Unit i amb nombrosos centres comercials a l'esquena.

D'aquesta manera, per part d'Eurofund, el projecte d'Intu Mediterrani no està en perill –sempre que finalment aconseguisquen el vistiplau del Consell–, però el que caldrà esclarir és si es desenvoluparà junt amb Intu, com estava previst, o en aliança amb una altra empresa que assumisca la part inversora que Intu deixaria lliure.

Sense contacte amb el Consell

Per part del Consell, el director general de Comerç, Natxo Costa, assegura que no han rebut cap informació ni han tingut cap contacte recent amb els promotors d'Intu Mediterrani. Tot i que no ha fet cap valoració respecte a la possible venda d'actius per part de l'empresa britànica, Costa insisteix que el model de centres comercials està obsolet. 

Els promotors d'Intu Mediterrani han acusat en diverses ocasions el Consell de fer lleis a mida per a evitar el desenvolupament del projecte. Els empresaris es refereixen al Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) del parc del Túria, que impedeix urbanitzar la zona de Les Moles, i el Pla d'Acció Territorial Sectorial del Comerç de la Comunitat Valenciana (Patsecova).

No obstant això, l'origen d'aquestes normes és anterior a l'arribada del Botànic a la Generalitat. Des del Consell, i especialment des de Compromís, que és el grup que s'ha mostrat d'entrada contrari al model que proposa Intu, insisteixen que, si el projecte passa els tràmits administratius i compleix amb la normativa vigent, no trobarà cap oposició.

L'aprovació del Patsecova era un dels asos en la mànega d'Economia per a frenar Intu Mediterrani i qualsevol altre projecte de les mateixes característiques que es volguera desenvolupar al País Valencià. Segons els càlculs de la Conselleria, la norma estaria aprovada a l'abril, abans que Intu tinguera temps de completar tots els tràmits necessaris per a engegar el projecte. No obstant això, l'avançament de les eleccions autonòmiques al 28 d'abril impedirà que la norma puga ser una realitat en aquesta legislatura.

next