L'Institut Valencià de Cultura demana més plantilla per a mantindre el nivell d'una "temporada històrica"

El director adjunt d'Arts Escèniques, Roberto García, alerta que les xifres d'espectadors d'aquest any s'han aconseguit amb un sobreesforç dels treballadors de l'ens cultural
18 maig 2019 06:00h
Roberto García avança que la propera temporada l'IVC farà menys produccions però s'incrementarà el temps d'exhibició dels projectes escènics públics. / IVC

VALÈNCIA. La temporada 2018-2019 d'arts escèniques de l'Institut Valencià de Cultura (IVC) està prop de baixar el teló. Només queda una producció: Valenciana, que s'estrena al Teatre Principal de València el proper 22 de maig. L'espectacle representa "el final del viatge" en la programació de l'Institut Valencià de Cultura per a aquest any. Aquests dotze mesos d'activitat teatral han donat un balanç "molt positiu", però han costat un sobreesforç dels treballadors, "que s'han hagut de deixar la pell" per a traure endavant la programació, va lamentar aquest divendres el director adjunt d'arts escèniques de l'IVC, Roberto García.

La queixa de García sobre la falta de personal en l'IVC després de tancar una temporada amb xifres "històriques" no és la primera que s'escolta en els mateixos termes en els últims mesos. A principis del 2019, el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, va demanar ampliar la plantilla de manera urgent després de fer el balanç anual de l'activitat del Centre del Carme. De la mateixa manera que l'IVC ha tancat una temporada amb 45.000 espectadors, el centre cultural, amb 14 treballadors, va rebre el 2018 la visita de 343.284 persones –un creixement del 352,1% més respecte al 2016, quan van passar pel centre cultural 75.919 visitants.

De la temporada 2018-2019 de l'IVC resta només una producció. Pel Rialto i el Principal han passat Alexandria, la reposició del musical Tic-Tac, Tirant i, recentment, Tórtola. En total han sigut 11 produccions de teatre públic, dues d'aquestes en coproducció amb la Diputació de València i amb altres institucions, com ara el Festival Grec de Barcelona i la Companyia Nacional de Teatre Clàssic.

El Teatre Rialto ha fet enguany un gir per a convertir-se en un centre de produccions públiques. Així ho va anunciar de García en estiu del 2018, quan va presentar aquesta temporada que ara acaba. I, amb eixe nou camí engegat fa un any, s'han contractat "90 actors i actrius". L'exhibició dels espectacles i tot el programa de captació de públics que duu a terme l'IVC han servit perquè els teatres de la Generalitat hagen rebut 45.000 espectadors, una xifres "positives" i "insòlites en el teatre públic valencià". Però la cara B és que les xifres s'han aconseguit "malgrat el personal limitadíssim de la casa", va lamentar García.

"Hi ha teatre públics que tenen el triple de personal que nosaltres i no fan ni la meitat que nosaltres", va afegir el responsable escènic. 

Aquestes dades de producció són "la normalitat que vull, perquè estic convençut que teníem el teixit per a instal·lar-la", va emfatitzar Roberto García. La temporada està apunt d'acabar –després vindrà Sagunt a Escena– però el proper any tant el Rialto com el Principal seguiran en "la mateixa línia" en què l'IVC ha programat aquest any. Això sí, es baixarà el ritme perquè "farem menys produccions, però allargarem el temps d'exhibició", va avançar García. 

La pròxima temporada vindrà amb la "mateixa energia", perquè, després d'un període on només la falta de personal ha sigut el llast d'una temporada "històrica", "no caurem en l'autocomplaença, sinó que farem l'autocrítica que calga per a millorar les coses", va concloure el director adjunt de l'Institut Valencià de Cultura.

next