L'Institut de Drets Humans presenta un documental sobre la mort de migrants en les costes espanyoles

En aquestes tres dècades han mort unes 25.000 persones en el litoral espanyol, la qual cosa suposa deu morts al dia
10 abril 2019 12:05h
La presentació tindrà lloc en la seu de l'ICAV el dijous 11 d'abril a les 19 hores. / UV 

VALÈNCIA. L'Institut de Drets Humans de la Universitat de València (IDHUV) i el Col·legi d'Advocats de València (ICAV) han organitzat la presentació de la pel·lícula El Naufragio, una cinta que documenta trenta anys de morts en l'Estret i Canàries, des de l'aparició del primer cadàver després del naufragi d'una pastera en les costes de Cadis, segons ha informat la institució acadèmica en un comunicat.

La presentació, que tindrà lloc en la seu de l'ICAV el dijous 11 d'abril a les 19 hores, estarà a càrrec del periodista especialitzat en migracions Nicolás Castellano, autor del guió del documental. Després de la projecció, la professora Ángeles Solanes, d'IDHUV, moderarà un debat en el qual participaran la presidenta de l'ICAV, Auxiliadora Borja; Nicolás Castellano, i Nieves García, membre de l'Associació Pro Drets Humans d'Andalusia (APDHA).

El Naufragio mostra la cara més tràgica i real de la migració, repassant la història de milers de persones que han mort intentant arribar a les costes espanyoles, en l'Estret i a les Canàries.

El documental ha tingut un bon acolliment, assegura Nicolás Castellano: "La gent quan veu el documental es queda planxada. És molt dur". Es calcula que en aquestes tres dècades, des de la foto de l'Ildefons Sena, que retrata la primera víctima documentada de la migració en les costes espanyoles, han mort unes 25.000 persones, a un ritme de deu morts al dia.

Així, ha assenyalat que "malgrat tot el relat mediàtic que es fa entorn a totes aquestes morts, quan veus una recopilació d'imatges d'aquest calibre, dius això està passant a la porta de la nostra casa; a vegades no volem mirar", explica Castellà. "Tenim les imatges, tenim els testimonis, però no tenim la memòria. Ni tan sols sabem quanta gent ha mort". El documental recull també els testimonis de gent que ha perdut en aquestes migracions a familiars i amics.

next