Diari La Veu del País Valencià
La inspecció obliga a convertir més de 18.500 contractes temporals irregulars en indefinits des d’agost del 2018

VALÈNCIA. Més de 18.000 treballadors han vist com el seu contracte temporal –i irregular– es convertia en indefinit entre agost del 2018 i juny del 2019. Segons les dades del Pla Director pel Treball Digne, posat en marxa pel govern espanyol l’any passat, 18.547 contractes temporals irregulars signats al País Valencià s’han convertit en indefinits. Són 9.261 transformacions més que en el mateix període del 2017/2018, la qual cosa suposa una variació percentual del 99,7%, segons les dades fetes públiques dilluns per la Delegació del Govern espanyol al País Valencià.

Aquestes xifres són resultat dels onze primers mesos de vigència d’aquest pla director, que inclou un conjunt de 75 mesures, a més de dos plans de xoc, un contra el frau en la contractació temporal i un altre contra l’abús del treball a temps parcial.

La de València és la demarcació on més incidència ha tingut el pla. En concret, 8.819 contractes han passat a ser indefinits en aquests 11 mesos, 3.781 més que abans de la posada en marxa del pla. En el cas de la d’Alacant, el pla ha afectat 7.441 contractes temporals irregulars, que ara són indefinits. En aquest cas, l’increment ha sigut de 3.963 respecte a l’any anterior a l’aplicació del projecte. En el cas de la demarcació de Castelló, han sigut 2.287 contractes convertits en indefinits, 1.517 més que en el mateix període de l’any anterior.

Respecte a l’ampliació de jornada, les dades mostren que en aquests últims 11 mesos s’han produït 5.115 ampliacions. Si es compara amb les xifres del mateix període del 2017/2018, quan va haver-hi un total de 1.645 ampliacions, el pla de xoc posat en marxa contra la utilització irregular de la contractació a temps parcial ha significat al País Valencià un increment de les ampliacions de la jornada del 210,9%, segons les dades de la delegació del govern.

També s’ha aconseguit aflorar al territori 21.500 contractacions irregulars, de les quals 21.149 són noves altes en la Seguretat Social i 351 infraccions a estrangers. En el mateix període de l’any anterior van ser detectades 9.404 –9.203 altes noves en la Seguretat Social i 201 infraccions a estrangers–, la qual cosa suposa un augment de la detecció de contractacions irregulars del 129%.

El pla director també inclou actuacions per a regularitzar la situació dels falsos autònoms, amb l’objectiu d’incorporar-los al Règim General de la Seguretat Social com a treballadors per compte d’altri. D’aquesta forma, d’agost a juny del 2018/2019 s’han regularitzat 2.932 falsos autònoms, una xifra que suposa un increment del 539% respecte als 459 detectats el 2017/2018, segons el govern espanyol.

Observatori Valencià del Treball Decent

Des que es va superar la crisi i es va iniciar el període de recuperació de l’ocupació, els sindicats demanen que les administracions i les empreses treballen per a garantir que l’ocupació que es genera siga digna. Un dels principals problemes que detecten és l’economia submergida i els contractes parcials que amaguen hores extres no pagades i sous en ‘b’.

En aquest sentit, el secretari general de CCOO PV va proposar la creació d’un observatori del treball, per a detectar i treballar en la correcció de les irregularitats. D’una banda, per a garantir el compliment dels drets dels treballadors i, d’altra, per a evitar la competència deslleial entre els empresaris que compleixen la llei i els que no. Aquesta proposta va rebre el suport també de la UGT.

En el primer seminari de govern del Botànic II es va agafar la proposta del líder de CCOO PV i es van marcar com a objectiu la creació d’un Observatori Valencià del Treball Decent. Aquesta eina –que podria ser complementària al Pla Director pel Treball Digne del govern espanyol– tindrà com a objectiu vigilar la feminització de la pobresa, l’economia submergida i la precarització laboral en sectors com les kellys i les aparadores, i actuar de manera àgil en l’aplicació de polítiques actives de foment de l’ocupació. És a dir, detectar i combatre la precarietat i l’economia submergida.

Comparteix

Icona de pantalla completa