Ingressen a la presó huit dels vint-i-dos condemnats del cas Terra Mítica

El Suprem va confirmar la condemna a dos exdirectius del parc i a una vintena d'empresaris per organitzar una trama de factures falses per a cobrar per treballs no realitzats
25 abril 2019 17:38h
Imatge dels condemnats pel cas Terra Mítica en una de les sessions del judici celebrat durant el 2016. / EFE

VALÈNCIA. De moment, huit dels 22 condemnats per l'estafa comesa en els anys 2000 i 2001 durant la construcció del parc d'atraccions Terra Mítica, a Benidorm (la Marina Baixa), han ingressat a la presó en els últims dies, entre ells directius d'aquesta societat i diversos empresaris.

En els pròxims dies hauran d'ingressar la resta de condemnats. A tots ells se'ls va notificar el passat mes de març l'escrit d'execució de condemna després de la sentència condemnatòria dictada pel Tribunal Suprem.

Segons han informat a EFE fonts d'Interior, dimarts passat va ingressar en el centre penitenciari de Tarragona el que va ser director tècnic de Terra Mítica Antonio Manuel Rincón García, condemnat a 5 anys i 10 mesos. També va començar a complir condemna el dilluns a la presó de Terol l'empresari José Luis Rubio Sánchez, condemnat a penes que sumen 41 anys i 9 mesos, encara que amb un límit de compliment de 12 anys, i, a Picassent, els germans Jesús i Juan Carlos Moreno Carpio, condemnats a 25 anys i 7 mesos i 16 anys i 2 mesos, respectivament, encara que amb límits de condemna de 10 anys i 6 mesos en tots dos casos.

Jesús Vicente Pascual Moreno (3 anys i 6 mesos) va ingressar el passat 27 de març en el centre penitenciari de Terol i en aquest mateix centre van ingressar dilluns Javier Alós Gil (24 anys i 8 mesos, amb un màxim de 7 anys i 6 mesos) i Antonio Latorre Moreno (11 anys i 10 mesos, amb un màxim de 7 anys i 6 mesos). Igualment, l'empresari Manuel Contell Villagrasa va començar a complir una condemna de 4 anys i 4 mesos dimarts passat a Picassent.

L'Audiència de València va fer pública el 27 d'abril del 2016 la condemna a dos exdirectius del parc i a altres vint empresaris per una trama de factures falses en la construcció d'aquest complex turístic, una sentència que va ser confirmada pel Tribunal Suprem en una resolució de 728 folis notificada el passat 16 de gener.

En aquesta resolució es van confirmar les condemnes de 5 anys i 10 mesos de presó per estafa que l'Audiència de València va imposar a l'exdirector tècnic de Terra Mítica Antonio Rincón i a l'exresponsable de contractació Justo Valverde.

La sentència va calcular que el perjudici per a Hisenda derivat de la facturació falsa va ser de 4.567.554 euros. El frau es va instrumentalitzar amb l'emissió de factures per treballs o serveis que no es duien a terme, de manera que els empresaris condemnats es van deduir factures corresponents a aquests treballs amb el propòsit de compensar el cost fiscal derivat també de l'emissió de factures falses.

El desenvolupament judicial d'aquest cas, considerada com la primera gran causa relacionada amb la corrupció, s'ha prolongat durant prop de 14 anys, superant fins i tot un sobreseïment provisional que va dictar el jutge instructor l'any 2011, una decisió que va ser revocada i que va desembocar finalment en el judici.

next