El Sindicat d'Infermeria denuncia el tancament de 3.000 llits dels hospitals a l'estiu

Satse assegura que, si bé en aquesta època de l'any es podria aprofitar per a reduir les llistes d'espera, el que ocorre és que augmenten perquè "es paralitzen" diversos serveis
1 juliol 2019 12:36h
El Sindicat d'Infermeria denuncia que es tancaran 12.700 llits en el conjunt del territori espanyol. / EFE

VALÈNCIA. El Sindicat d'Infermeria (Satse) ha denunciat aquest dilluns les "retallades d'estiu" en els serveis autonòmics de salut, que suposaran el tancament d'almenys 12.700 llits en els hospitals espanyols, i 3.000 d'ells al territori valencià, la qual cosa afectarà "negativament la seguretat" dels ciutadans.

En un comunicat, Satse afirma que les administracions sanitàries públiques utilitzen tots els anys com a "boc expiatori" l'argument que "la gent se'n va de vacances" per a tancar llits i serveis, i no suplir "adequadament" els professionals d'infermeria i fisioterapeutes en els centres. 

Així, segons les seues dades, al País Valencià es tancaran uns 3.000 llits, a Andalusia el tancament de llits s'estima en més de 1.800; a Extremadura, uns 370; a Astúries, més de 360; a les Balears, més de 120; a Euskadi, més de 730; a Castella-la Manxa, uns 500; a Múrcia són més de 350 llits tancats; a Madrid, més de 1.400, i a Castella i Lleó, més de 450 llits. 

A La Rioja són prop de 50 els llits tancats; a Navarra, més de 170; a Cantàbria, més de 30; a Galícia, uns 900; a Aragó, al voltant de 500, i a Catalunya, uns 1.900. 

Les "retallades" d'estiu també afecten els centres de salut, segons el sindicat, ja que un "alt percentatge" d'ells tanquen les seues portes a les vesprades. En el comunicat, Satse assegura que en aquesta època es podia aprofitar per a reduir les llistes d'espera; no obstant açò, aquestes augmenten més perquè "es paralitzen" les consultes externes, les proves diagnòstiques i les intervencions quirúrgiques no urgents. 

Així mateix, afirma que el tancament de llits també provoca la "massificació" de pacients en els serveis d'urgències, la qual cosa obliga els professionals sanitaris a atendre'ls, "en moltes ocasions, en zones no habilitades per a açò, com ara als passadissos".

next