Igualtat crea un guardó de 40.000 euros per a premiar els municipis que promoguen festes no sexistes  

La Conselleria valorarà aquells projectes destinats a trencar els estereotips de gènere i promocionar la participació de les dones
24 juliol 2019 14:19h
Es tindrà en compte que els festivals promoguen lletres que fomenten la igualtat de gènere. / GENERALITAT VALENCIANA

VALÈNCIA. La Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha convocat la primera edició del Premi de Festes Inclusives i No Sexistes, dirigit a guardonar amb 40.000 euros a les entitats locals que impulsen accions per a promoure la igualtat de gènere en les seues festes.

Així ho recull aquest dimecres en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, on s'especifica que es premiaran els projectes que contribuïsquen a la "ruptura dels estereotips de gènere", a promocionar "la participació de les dones en condicions d'igualtat" i a "l'eliminació de qualsevol forma de discriminació i violència contra les dones". 

En concret, aquest guardó premiarà des de campanyes de sensibilització dirigides a erradicar qualsevol forma d'agressió basada en el gènere, fins a actuacions sobre els models de representació establits, que fomenten actituds sexistes.

Sobre aquest tema, la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra ha destacat la implicació de la seua Conselleria per a aconseguir unes festes "lliures d'agressions sexistes" i sobre aquest tema ha recordat que ja va posar en marxa l'any passat els Punts Violeta en diversos festivals valencians.

A més, enguany, a través dels centres d'atenció a dones en l'àmbit rural, també s'oferirà suport a aquells municipis que vulguen impulsar la creació d'aquests "espais segurs", on s'informa sobre polítiques d'igualtat i s'atén qualsevol denúncia sobre agressions sexistes.

Així, es tindran en compte accions que, per exemple, fomenten lletres que promoguen la igualtat de gènere, així com que denuncien la violència de gènere, "visibilitzant-la i contribuint a crear un discurs despatriarcalitzat", ha explicat.

La representació visual de les dones o de qualsevol forma de diversitat que promoga la igualtat i el principi de no discriminació, també serà tinguda en compte a l'hora de valorar les propostes que es presenten, junt amb aquelles accions que promoguen la igualtat i la participació de la dona "en espectacles i activitats artístiques que posen en relleu la seua capacitat i talent", ha indicat.

Oltra ha explicat que les accions lligades a la participació de les dones en l'organització de festes, així com aquelles vinculades a la ruptura dels rols de gènere en les tradicions pròpies de les festes locals també poden ser objecte d'aquest guardó, junt amb les actuacions relacionades amb l'ús d'un llenguatge inclusiu i que incorporen la perspectiva de gènere.

Per a poder presentar-se, les entitats locals hauran de comptar amb un pla d'igualtat vigent. A més, segons recull el DOGV, l'any anterior o l'any de la convocatòria han d'haver executat projectes per a promoure la igualtat de gènere en les seues festes, siguen locals o d'una altra índole, amb especial incidència en l'erradicació de continguts discriminatoris.

next