Iglesias amonesta Sánchez: "No ens proposen ser un mer decorat en el seu govern, perquè no ho acceptarem"

El líder de Podem retrau que el candidat socialista demane l'abstenció al PP i a Ciutadans quan encara estan obertes les negociacions amb la formació morada
22 juliol 2019 18:42h
Iglesias ha remarcat a Sánchez que necessita el suport de Podem per a governar. / RICARDO RUBIO, EUROPA PRESS

VALÈNCIA. Una vegada conclòs el discurs de Pedro Sánchez, que ha començat aquest dilluns al migdia, ha arribat el torn de rèplica de les diferents forces polítiques, que han pres la paraula per ordre de representació parlamentària al Congrés.  

Després de Pablo Casado, pel PP, i d'Albert Rivera, per Ciutadans, ha sigut el moment de Pablo Iglesias. El líder de Podem ha dedicat vora 10 minuts a la seua intervenció –ja que ha repartit el temps que tenia entre altres representants del seu grup parlamentari–. Iglesias ha començat recordant les víctimes del masclisme i, també, demanant a Sánchez que reconeguera les víctimes de la dictadura franquista més enllà del 1975.

Tot seguit, ha fet menció a la proposta de Sánchez de signar un pacte d'Estat "no per a blindar pensions o dignificar salaris o blindar alguns drets constitucionals" sinó per a reformar l'article 99 de la Constitució Espanyola i, d'aquesta manera, evitar bloqueigs en pròximes investidures. "Vol reformar-lo perquè una força puga formar govern sense posar-se d'acord amb ningú", ha manifestat Iglesias. 

"És una aposta legítima, però em crida l'atenció. Va en contra de l'esperit de la Constitució del 78, que parla d'un govern parlamentari, no d'un de presidencialista", ha asseverat, i ha afegit: "Per a ser vosté constitucionalista, és cridaner". El líder de Podem també ha destacat que aquesta proposta "va en contra d'allò que han votat els espanyols; si els ciutadans voten diferents forces polítiques, és que no volen un sol partit".

Iglesias, que ha remarcat a Sánchez que necessita el seu suport per a governar, també ha considerat que aquesta proposta del socialista "revela una cosa molt evident": "Que no volia fer un acord de govern amb nosaltres; que si ho fa, és perquè no li queda més remei".

El líder de la formació morada també ha retret que Sánchez haja demanat l'abstenció al PP i Ciutadans "quan encara està negociant" amb Podem i ha bromejat: "Li demane que no ho faça també amb Vox". Iglesias ha reclamat "una mínima coherència en els programes i les aliances" i ha advertit Sánchez que "si insisteix a demanar el suport de la dreta, la gent pensarà que allò que li importa és el poder".

Iglesias ha recordat que abans de les eleccions va parlar amb Sánchez de "guanyar junts a la dreta" i que, una vegada aconseguit, "des del minut 1" es van oferir per a formar un govern de coalició. Arribat a aquest punt, el líder de Podem ha retret al socialista totes les "excuses" expressades des d'eixe moment. Així doncs, s'ha referit a la falta de suport per a arribar a la majoria; a un programa "massa radical"; a la qüestió catalana –en aquest sentit, també ha fet notar l'absència de Catalunya en el discurs d'investidura–, i el veto a ell mateix.

Tot seguit, Iglesias ha enumerat tots els motius per les quals Podem vol formar part d'un govern de coalició amb el PSOE: perquè hi haja justícia fiscal; perquè es limite la precarietat laboral i hi haja salaris dignes; perquè hi haja una transició ecològica; perquè hi haja garanties que es baixarà la factura de la llum; per a donar competències als ajuntaments i que puguen intervindre en el mercat de lloguer; perquè hi haja escoles públiques infantils 0-3 anys gratuïtes; per a tirar endavant una llei d'eutanàsia –"que vam proposar i no van aprovar", i perquè hi haja "per fi" una llei d'igualtat LGTBI.

Ja per a concloure, Iglesias ha assegurat que el seu grup "no demana res que no li corresponga". "Vam renunciar a això que anomenen 'ministeris d'Estat', però necessitem llocs d'acord amb el nostre pes electoral", ha defensat. "Respecten vostés els nostres 3,7 milions de votants i no ens proposen ser un mer decorat en el seu govern, perquè no ho acceptarem; demanem respecte i reciprocitat", ha continuat, i ha sentenciat: "Els espanyols no entendrien un nou avançament electoral".

next