HazteOir durà a València un autobús per a demanar el vot per a l'extrema dreta

L'entitat entra en campanya amb quatre vehicles que circularan durant la propera setmana per València, Madrid, Barcelona i Sevilla per a reclamar el sufragi "contra les lleis ideològiques de l'esquerra"
21 abril 2019 12:50h
L'entitat va posar en marxa una campanya amb tanques publicitàries que ara vol traslladar als autobusos. / EUROPA PRESS-ARXIU

VALÈNCIA/BARCELONA. L'associació ultraconservadora HazteOir.org posarà en circulació a partir d'aquest dilluns, 22 d'abril, tres autobusos amb frases sobre les lleis LGTBI, l'avortament o la unitat d'Espanya dels candidats Pedro Sánchez, Albert Rivera, Andrea Levy i Javier Maroto.

Els vehicles circularan per Madrid, Sevilla, Barcelona i València durant la recta final de la campanya electoral per a les eleccions al Congrés i a la Generalitat. 

Segons explica la mateixa entitat ultraconsevadora, a partir d'aquest dilluns eixiran quatre vehicles cap a les quatre ciutats amb la finalitat d'"invitar a votar en contra de les lleis ideològiques de l'esquerra".

L'acció està impulsada per la plataforma VotaValores –realment és una guia llançada per la mateixa entitat per a dirigir el vot ultraconservador– vinculada a HazteOir. Els vehicles, explica l'associació, "estan adreçats als ciutadans als quals se'ls informa de la posició d'Albert Rivera (Ciutadans); Javier Maroto i Andrea Levy (Partit Popular), i Pedro Sánchez (PSOE) respecte a valors com el dret a la vida, la família i la unitat d'Espanya".

La campanya d'HazteOir per a dirigir el vot cap a Vox parteix de la guia de Vota Valores. Aquesta compara els posicionaments del PSOE, PP, Cs, Podem i Vox davant l'avortament, la família, la llibertat econòmica, educativa i religiosa i allò que denominen "lleis ideològiques" com la de violència masclista, la de LGTBi i memòria històrica. Així, l'únic partit que compleix les demandes d'HazteOir són els utradretans presidits per Santiago Abascal.

Taula comparativa publicada per HazteOir. /HAZTEOIR

L'entitat conservadora va posar en marxa una campanya on, a través de pancartes, recollia frases de líders polítics que d'alguna manera donen suport a ideals contra els que s'oposa HazteOir. Javier Maroto apareix dient: "La llei LGTBi es queda"; Andrea Levy diu: "Deixaria la llei de l'avortament tal com està"; Pedro Sánchez afirma: Espanya ha de reconéixer que Catalunya és una nació"; i Albert Rivera apunta que l'avortament no és violència". Acompanyant les asseveracions, HazteOir demana que es "vote en valors".

La Fiscalia va denunciar al març passat l'autobús d'HazteOir a petició de l'Institut Català de la Dona i va demanar que s'immobilitzara, mentre que l'Ajuntament de Barcelona el va sancionar emparant-se en l'ordenança de civisme i en la llei de publicitat de Catalunya. Els mateixos fets es van repetir uns dies després a València, quan el vehicle va ser immobilitzat per la Policia Local de València, que el van obligar a retirar la publicitat masclista per contravindre la normativa municipal. Finalment l'autobús va abandonar València en direcció a Madrid sense poder circular per la ciutat.

En el cas de Barcelona, el fiscal va constatar al març que l'autobús comet un delicte en l'exercici dels drets fonamentals i les llibertats públiques reconeguts per la Constitució, en concret en la modalitat de la dignitat de les persones per raons de gènere, previst en l'article 510.a del Codi Penal, en entendre que humiliava o desacreditava el col·lectiu de dones i les organitzacions que defensen la igualtat entre homes i dones, "sense que aquests fets estiguin emparats per la llibertat d'expressió". 

next