Diari La Veu del País Valencià
Una guia de la Generalitat i el sector agrari proposarà alternatives a l’ús del foc al camp per a evitar incendis

VALÈNCIA. La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Transició Ecològica i Emergència Climàtica, a través de la direcció general de Prevenció d’Incendis, ha elaborat juntament amb el sector agrari un guia d’implementació d’alternatives a l’ús del foc en l’agricultura amb l’objectiu de posar en marxa, de manera transversal en tot el territori valencià, iniciatives de valorització dels residus agraris. El projecte inclou un decàleg de bones pràctiques.

Es tracta del resultat de les tasques de conscienciació i sensibilització en matèria de prevenció d’incendis forestals adreçada al sector agrari, que ja van iniciar l’any passat i que s’emmarca dins de la campanya ‘Stop al Foc: La teua actitud pot marcar la diferència’.

En la campanya del 2018, les reunions van servir per a identificar quatre alternatives a l’ús del foc al camp –trituració i incorporació in situ, compostatge/agrocompostaje, valorització energètica i ramaderia extensiva–. El 2019 han aprofundit més en aquesta àrea i el treball s’ha elaborat en dues fases, detalla l’Administració en un comunicat.

En una primera fase es van celebrar 13 reunions sectorials de treball en les quals van estar convocats els sectors més rellevants del món agrari i que van comptar amb fins a 45 representants del sector. A través d’aquests grups de treball, duts a terme en els mesos de maig i juny, es va poder abordar aquest desafiament establint les claus fonamentals.

En la segona es van dur a terme quatre jornades d’experiències en diferents enclavaments valencians, on ja s’han iniciat projectes relacionats amb la posada en marxa d’alternatives del foc en el sector agrari, com ara Xelva, Banyeres de Mariola, Atzeneta del Maestrat i Fontanars dels Alforins. En total van participar més de cent representants d’àmbits molt diversos del sector agrari.

Tant les aportacions realitzades pels assistents com les idees que van sorgir durant les jornades d’experiències permetran completar una guia d’implementació d’alternatives a la crema de restes de poda agrícola.

Aquesta publicació portarà associada un decàleg de bones pràctiques, de tal forma que la seua redacció definitiva responga a aquest procés de diàleg i concertació amb els principals actors del sector agrícola-forestal en el territori valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa