La Guàrdia Urbana xifra en unes 525.000 les persones participants en la manifestació pel centre de Barcelona

La Via Laietana és l'escenari dels primers moments de tensió i enfrontaments entre la policia i els manifestants
18 octubre 2019 18:38h
La manifestació se celebra poques hores després que hagen arribat a Barcelona els participants a les Marxes de la Llibertat que han organitzat l'ANC i Òmnium Cultural. / ACN

BARCELONA (ACN). La Guàrdia Urbana de Barcelona ha xifrat en aproximadament 525.000 els assistents a la manifestació pel centre de la ciutat convocada per la Intersindical-CSC i la IAC amb motiu de la vaga general d'aquest divendres. Els participants protesten per la sentència del Tribunal Suprem sobre l'1-O i han ocupat principalment el Passeig de Gràcia entre els Jardinets i la Gran Via, on s'ha instal·lat l'escenari on s'ha fet l'acte principal. 

La capçalera de la manifestació ha portat el lema 'Pels drets i les llibertats, vaga general'. La manifestació se celebra poques hores després que hagen arribat a Barcelona els participants a les Marxes de la Llibertat que han organitzat l'ANC i Òmnium Cultural. La manifestació ha quedat desconvocada cap les 18.15h de la vesprada després de cantar l'himne dels Segadors.

Tensió als carrers de Barcelona

Poc després han començat els primers moments de tensió i els primers contenidors en flames al mig de la Via Laietana i a la zona de Plaça Urquinaona. Centenars de persones es concentren a la zona propera a la prefectura de la policia espanyola, que ha intentat dispersar-los en diverses ocasions conduint a tota velocitat amb les furgonetes enmig de la multitud. 

Els manifestants s'han apartat, però de seguida han tornat a ocupar els carrers. Al matí, ja hi ha hagut enfrontaments entre la Policia Nacional i els estudiants que es manifestaven a la zona, que han acabat amb alguns joves sent traslladats dins de les dependències policials, tot i que el cos no ha confirmat oficialment cap detenció.

A mesura que s'ha fet fosc, ha augmentat la tensió a la zona. Hi ha desenes de barricades amb foc, i els manifestants fan llançaments massius de pedres i boles d'acer a la línia policial, que lidera la Policia Nacional, segons han informat els Mossos d'Esquadra. A més, hi ha també manifestants que tallen amb una serra les senyals de trànsit. Els Mossos informen que es tracta d'un "grup molt nombrós de violents" que fan "greus aldarulls", amb actes de vandalisme i importants desordres públics.

L'ACN ha pogut constatar que la Policia Nacional ha llançat gasos per a dispersar els manifestants, amb molta gent amb picors al nas i a la gola. Els reporters de l'agència sobre el terreny informen que alguns dels manifestants aixequen les llambordes del terra amb pales, malls, martells i escarpes, i llancen el material contra els agents de la policia. Al carrer Fontanella, fan servir contenidors d'obres com a barricades.

Els agents de la Policia Nacional han disparat pilotes de goma i colpejat amb porres grups de periodistes perfectament identificats. Els agents han llançat en diverses ocasions gasos lacrimògens. La Policia Nacional ha evacuat almenys un agent en braços, ferit.

Hores abans, agents antiavalots de la Policia Nacional han protagonitzat a primera hora d'aquesta vesprada escenes de brutalitat policial contra joves independentistes que es refugiaven en establiments de Via Laietana. Els agents antiavalots han tret a cops de l'establiment un jove que duia una bandera estelada penjada a l'esquena i l'han seguit colpejant un cop a terra agenollat. Segons es pot apreciar en diferents vídeos verificats per l'ACN, els agents han tret a empentes, han llançat a terra i han seguit donant cops amb la porra una jove que també duia una estelada a l'esquena. Els fets han ocorregut passades les tres de la vesprada en un dels punts amb més tensió a Barcelona, focus principal de les mobilitzacions massives de la vaga general.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next