Diari La Veu del País Valencià
La Guàrdia Civil situa Zaplana com el cap d’una trama de cobrament de comissions que va aconseguir 10 milions

VALÈNCIA. La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil situa l’expresident de la Generalitat i exministre Eduardo Zaplana com a suposat cap i administrador ocult d’una xarxa corrupta que, segons la Fiscalia Anticorrupció, va poder haver-se apropiat d’uns 10,5 milions d’euros procedents del cobrament de comissions mitjançant les licitacions del Pla Eòlic i les Inspeccions Tècniques de Vehicles (ITV)

Segons reflecteix la part del sumari del cas Erial alçat aquest dilluns per la instructora, la Guàrdia Civil atribueix a Zaplana un paper d’administrador vetlat d’acord amb les escoltes telefòniques en les quals els seus col·laboradors es refereixen a ell com “el cap”.

La jutgessa instructora creu, així mateix, que és “evident que aquesta associació de persones –en referència als investigats– té com a cap Eduardo Zaplana, que presumptament es va valdre en el seu moment del càrrec que ostentava fent partícips la resta dels investigats perquè els necessitava perquè exerciren determinats papers, de manera que se’n beneficiava”.

Un correu electrònic que formava part dels documents del ‘full de ruta’ que tenia en el seu poder l’exgerent d’Imelsa i autodenominat ‘ionqui dels diners’, Marcos Benavent, és el que vincula l’exvicepresident del Consell i de les Corts, Juan Cotino, amb la causa de l’operació Erial. De fet, l’escorcoll al despatx de Benavent és el que va permetre als investigadors accedir als documents amb l'”autèntic full de ruta” que es va seguir per a concórrer a les licitacions del Pla Eòlic i les Inspeccions Tècniques de Vehicles (ITV) per les quals s’haurien cobrat les comissions.

Es tracta de tres documents on s’albirava, segons els investigadors, una possible connivència en l’adjudicació de determinades concessions públiques del Pla Eòlic i les ITV a favor de societats lligades al grup Sedesa, propietat de la família de l’expresident de les Corts Juan Cotino.

Així mateix, els investigadors creuen que Zaplana és actualment beneficiari de béns i fons que tenen el seu origen en els pagaments que diverses mercantils del grup Sedesa, entre d’altres, van realitzar a empreses radicades a Luxemburg després de ser beneficiàries de les adjudicacions de l’explotació administrativa d’un dels lots d’Inspeccions Tècniques de Vehicles i del Pla Eòlic de la Comunitat Valenciana, tramitats sota el seu mandat.

En el cas Erial s’investiga el presumpte cobrament de comissions derivades d’aquestes concessions durant el govern de Zaplana en la Generalitat. Zaplana va ser posat en llibertat aquest dilluns, després de passar huit mesos en presó preventiva i que el jutjat aconseguira localitzar més de 6 milions de procedència suposadament il·lícita a l’estranger.

Juntament amb Zaplana estan sent investigats l’advocat Francisco Grau; l’exdirectiu de Terra Mítica Joaquín Barceló; l’expresident de les Corts Juan Cotino; la dona de Zaplana, Rosa Barceló, i la secretària personal de l’expresident Mitsuko Henríquez.

Sobre tots ells pesen acusacions de blanqueig de capitals, suborn, prevaricació, malversació de fons públics, tràfic d’influències, frau en la contractació, delicte fiscal, falsedat documental, associació il·lícita per a delinquir i pertinença a un grup criminal.

Comparteix

Icona de pantalla completa