El Grup de Memòria Històrica de l'Eurocambra celebra l'exhumació de Franco com un "primer pas" contra la "impunitat"

Els eurodiputats també reclamen el desenterrament de José Antonio Primo de Rivera i la resignificació del Valle de los Caídos
24 octubre 2019 12:11h
Els eurodiputats que formen part del grup han reclamat que s'inicie el procés de reparació de les víctimes "pendent" i que s'evite la "banalització o glorificació de qualsevol responsable del règim genocida". / EMILIO NARANJO, EFE 

ESTRASBURG (ACN). El Grup de Memòria Històrica del Parlament Europeu considera l'exhumació del dictador Francisco Franco un "primer pas" contra la "impunitat" del franquisme i per a oferir "veritat, justícia i reparació" a les víctimes. 

En un comunicat, els eurodiputats que en formen part han reclamat que s'inicie el procés de reparació de les víctimes "pendent" i que s'evite la "banalització o glorificació de qualsevol responsable del règim genocida".

El grup també ha demanat que s'exhume José Antonio Primo de Rivera i que es "resignifique" el Valle de los Caídos. A més, vol que també s'inicien altres "exhumacions pendents", com ara la de Queipo de Llano a Sevilla.

En la mateixa línia, la portaveu del BNG a Europa, Ana Miranda, ha apuntat en un altre comunicat que l'exhumació de Franco és "només un pas en el compliment de la resolució contra l'avanç del feixisme a Europa" aprovada per l'Eurocambra fa un any.

A més, Miranda ha instat a "prohibir les fundacions i associacions que fan apologia del feixisme i el nazisme" per "antidemocràtiques" i per "atemptar contra la memòria de les víctimes". "El retorn del Pazo de Meirás ha de ser el següent pas", ha dit.

next