Diari La Veu del País Valencià
El govern espanyol aprova aquest dijous el segellament del magatzem Castor anunciat ja al gener

VALÈNCIA (EFE/ACN/Redacció). El Consell de Ministres donarà llum verda aquest dijous al segellament definitiu del magatzem subterrani de gas Castor. Així ho va anunciar aquest dimecres el president del govern espanyol en funcions i candidat socialista a la Presidència, Pedro Sánchez, en un míting a Palma. El líder socialista va insistir en la necessitat que l’estat espanyol tinga “un govern fort” per a continuar impulsant la transició ecològica i, en eixe context, va anunciar l’acord que està previst aprovar aquest dijous per al segellament del magatzem.

Sánchez confirmava d’aquesta manera una informació que ja insinuaven des de feia uns dies fonts del Ministeri per a la Transició Ecològica, quan deien que estava “molt avançat” l’expedient sobre el futur d’aquest magatzem subterrani de gas situat enfront de les costes de Vinaròs (el Baix Maestrat), que implicarà el segellament definitiu de la instal·lació. “Amb això [el segellament de Castor], complirem un compromís que tenim amb el Mediterrani i amb tots els pobles del Mediterrani”, va celebrar Sánchez.

Aquest diumenge, la ministra Teresa Rivera va apuntar que el seu executiu demanarà a Enagás que presente un projecte d’enginyeria per al “segellament definitiu” del magatzem submarí de gas. Rivera va apuntar que en la mesura que “no és provable que mai més ningú pense que serà reutilitzat”, el que toca és “sense més dilació iniciar les tasques de desmantellament”.

En un document que va publicar el passat divendres El País, l’executiu de Sánchez admetia que els taps mecànics que hi ha actualment als pous estan a punt d’esgotar la seua vida útil i que endarrerir la decisió del segellat definitiu només suposaria més costs per a les arques públiques.

El document, que també reconeixia que el projecte Castor mai va ser en realitat necessari, assegura que “mantindre la situació actual d’hivernació de les instal·lacions només endarreriria l’execució de l’abandonament definitiu, fet que implicaria incórrer en costs addicionals durant un període indeterminat”.

Un tancament anunciat fa 9 mesos

Si bé està previst que el segellament definitiu s’aprove aquest dijous, ja fa mesos que el govern espanyol va fer aquest anunci. Concretament, el passat 29 de gener, quasi cinc anys i mig després de clausurar provisionalment les instal·lacions.

En una compareixença al Senat, la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va argumentar que no tenia sentit mantindre més temps l’actual estat d’hibernació. D’una banda, per la inviabilitat de posar-lo en marxa, ja que els informes tècnics alerten que podria causar terratrèmols de molta més magnitud. De l’altra, va adduir, postergar aquesta decisió definitiva genera uns costs “difícilment justificables” –Enagás reclama més de 50 milions d’euros per les tasques dutes a terme fins ara–.

Ribera, que va qualificar obertament el projecte de “ruïnós”, va assegurar que el Castor no es preveu necessari per al sistema gasista “ni en el curt, ni en el mitjà, ni en el llarg termini” i va afegir que en una planificació energètica en aquests moments Castor no estaria ni inclòs “ni justificat”.

La ministra va dir també que la situació actual de l’emmagatzematge és de seguretat, sense que s’haja registrat cap activitat sísmica des que es va hibernar la instal·lació. A més, va argumentar que la clausura definitiva del magatzem és la millor des del punt de vista econòmic, perquè cada quatre anys cal reposar els taps mecànics que segellen els pous.

Així, en aquell moment Ribera ja va dir que els actuals taps “no poden prolongar-se per molt de temps” i que calia adoptar una solució que “només pot estar orientada a la clausura” del magatzem de gas. En aquest sentit, va assenyalar que noves solucions temporals només implicarien “costs difícilment justificables” i va manifestar que la decisió del govern espanyol és actuar per a no incórrer en costs addicionals.

La ministra va remarcar, doncs, que la solució per a Castor consistirà en el segellat i abandonament dels pous i en l’aïllament del jaciment per a evitar fugides de fluid. A més, els taps metàl·lics temporals es retiraran i es procedirà a la neteja de les canonades, va explicar en el seu moment. Una vegada aprovat el segellament definitiu, quedarà saber la data d’inici dels treballs.

Un “greu error de disseny”

Castor ha estat sempre envoltat de polèmica. “Un projecte massa gran, massa car i que, a sobre, tenia un error de disseny tan greu que va provocar tots els problemes que va provocar”, va assegurar al ple del Congrés l’aleshores ministre d’Energia, Álvaro Nadal, al febrer del 2018. Eixos “problemes” de què parlava eren una onada sísmica de més d’un miler de terratrémols.

Fins al moment, però, la versió oficial del govern espanyol s’aferrava a la interpretació de l’estudi encarregat al Massachusetts Institute of Technology (MIT) i a la Universitat de Harvard, segons la qual la injecció de gas era la causant dels sismes a partir de setembre del 2013 però, al mateix temps, no es podia responsabilitzar l’empresa promotora, Escal UGS, perquè amb la tecnologia i els coneixements d’aquell moment no podia preveure les conseqüències. Tot i que el ministre no va donar detalls sobre aquest “error de disseny”, la seua menció capgirava per primera vegada aquesta justificació.

Una setmana abans de les declaracions de Nadal, el 15 de febrer del 2018 la Comissió d’Energia del Congrés havia aprovat una proposició no de llei que reclamava al govern espanyol que fera efectiu de forma immediata el desmantellament de les instal·lacions del projecte Castor si els informes tècnics descartaven l’existència de risc. El ministre va dir al respecte: “Estem d’acord que s’ha de desmantellar el Castor, que no es poden fer projectes d’aquestes característiques i que s’ha de fer de la millor forma possible per a evitar cap risc a les poblacions pròximes i que no hi haja problemes addicionals. “Quan ens diguen els tècnics que tenim la possibilitat, ho farem; no en fem una qüestió política, deixem que els enginyers seguisquen treballant”, va concloure.

Comparteix

Icona de pantalla completa