El govern espanyol ofereix a l'Open Arms el port d'Algesires

Sánchez ha pres aquesta decisió "davant la negativa de Matteo Salvini per a permetre el desembarcament a Itàlia i les dificultats exposades per altres països del Mediterrani"
18 agost 2019 12:39h
L'executiu estatal remarca que els ports espanyols "no són ni els més propers ni els més segurs [...], però en aquests moments Espanya és l'únic país disposat a acollir l'Open Arms en el marc d'una solució europea". / Friedrich Bungert/SeaWatch/dpa 

VALÈNCIA. El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha ordenat que s'habilite el port d'Algesires per a rebre l'Open Arms.

En una nota de premsa de La Moncloa, s'explica que Sánchez ha pres aquesta decisió "davant la negativa de Matteo Salvini per a permetre el seu desembarcament a Itàlia i les dificultats exposades per altres països del Mediterrani".

L'executiu estatal remarca que els ports espanyols "no són ni els més propers ni els més segurs [...], però en aquests moments Espanya és l'únic país disposat a acollir l'Open Arms en el marc d'una solució europea". 

L'Open Arms es planteja rebutjar l'oferiment del govern espanyol

L'Open Arms es planteja rebutjar l'oferiment del govern espanyol d'atracar el vaixell a Algesires, "el port més llunyà del Mediterrani, amb una situació insostenible a bord". Així s'ha manifestat en Twitter el fundador de l'ONG, Òscar Camps, després de conéixer l'oferta de Sánchez.

No obstant això, des de l'ONG encara no s'ha donat una resposta oficial. A les 16.44h han publicat una piulada des del compte de Twitter en què confirmaven que havien rebut una ordre del centre de coordinació marítim espanyol per a dirigir-se cap a Algesires. "Sol·licitem confirmació d'aquesta informació mentre atenem les 107 persones a bord després de 17 dies d'espera", conclou el missatge.

17 nits sense port

L'Open Arms complia aquest dissabte, en aigües italianes, 17 nits sense port. Ho feia amb 107 persones a bord, després que a la vesprada s'autoritzara el desembarcament a Lampedusa dels 27 menors no acompanyats.

Al matí, el fundador de l'ONG, Òscar Camps, es va adreçar directament a Sánchez. "Em cauria la cara de vergonya si fos un líder polític o president del govern en aquests moments." Així de contundent es va mostrar Camps en un vídeo publicat a Twitter. I va afegir, en referència al president espanyol: "Perdoni que el molesti en les seves vacances, però som ciutadans espanyols víctimes d'un segrest i no pirates somalis". En el vídeo es mostrava la tensió "insostenible" que es viu a la coberta del vaixell, així com baralles "constants". 

La situació a l'embarcació s'agreuja cada hora i per això l'organització va demanar aquest divendres a la vesprada l'evacuació "urgent i immediata" de tots els ocupants per la situació "crítica" de les "condicions psicofísiques" tant dels adults com dels menors. L'informe transmés pels psicòlegs de l'ONG Emergency qualificava la situació d'"emergència humanitària", després de 16 dies amb desenes de rescatats a bord.

Tensió muscular, dificultat per a dormir, fatiga, sensació de perill imminent, pensaments d'autolesió i sentit de desesperació són alguns dels símptomes concrets que presentaven els ocupants, segons l'informe.

Per la seua banda, la fiscalia d'Agrigento, a Sicília, va obrir una investigació aquest divendres per segrest de persones després de la petició formal dels advocats de l'ONG catalana.next