El govern espanyol diu que no hi ha evidència que l'intern de Sapadors se suïcidara per les condicions del CIE

El senador de Compromís Carles Mulet ha preguntat pel "vertader motiu" de la mort de l'intern i per les raons per les quals encara no es tanca el centre
16 setembre 2019 19:00h

VALÈNCIA. El govern espanyol ha afirmat que "no hi ha cap evidència" que fera suposar que el detonant del suïcidi d'un jove intern de 23 anys el passat 15 de juliol al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de Sapadors de València fora per les condicions del centre.

El govern espanyol, en resposta parlamentària al senador de Compromís Carles Mulet –que preguntava pel "vertader motiu" de la mort– ha assenyalat que, una vegada considerats els testimoniatges, enregistraments, documents o imatges, "no hi ha cap evidència" que faça suposar que el detonant del suïcidi foren les condicions del centre.

Mulet, en el seu escrit, també preguntava per les raons que encara no s'haja tancat el CIE de Sapadors. El senador, a més, inquireix per quines mesures pensa adoptar el govern espanyol després de l'última mort i per què es permet que "continue aquesta situació inhumana i vergonyosa als CIE".

Per la seua banda, el govern espanyol ha explicat que les investigacions encaminades al "total esclariment" dels fets que van envoltar la mort d'aquest intern segueixen obertes sota la direcció de la titular del jutjat d'instrucció número 10 de València. A més, ha afirmat que el fet va ser "immediatament" posat en coneixement del jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia i que al lloc es va desplaçar la comissió judicial, amb un mèdic forense, que va procedir a l'aixecament del cadàver.

Així mateix, el govern explica que els agents adscrits a la Brigada Provincial de Policia Científica de València van dur a terme "una minuciosa inspecció" ocular tecnicopolicial per a elaborar el corresponent informe pericial.

Així, la Brigada Provincial d'Estrangeria i Fronteres de València va instruir l'atestat número 948/19, de data 15 de juliol del 2019, que va ser remés al jutjat d'instrucció número 10 de València, en funcions de guàrdia. D'altra banda, la Brigada Provincial de Policia Judicial de València va tramitar un atestat ampliat de l'anterior, amb número 2033/19, que va ser remés al jutjat d'instrucció número 13 de València, en funcions de guàrdia, el dia 18 de juliol del 2019.

Quant a la situació dels CIE, el govern espanyol ha replicat a Mulet que pel que fa a la realitat de l'aplicació de la normativa espanyola i europea, així com per "les garanties i mecanismes de control existents",  de cap manera es pot parlar de situació vergonyosa i inhumana.

En aquest sentit, el govern estatal destaca que el reial decret 162/2014 de 14 de març, pel qual s'aprova el Reglament de funcionament i règim interior dels CIE, incorpora el dret de la UE a l'ordenament espanyol i desenvolupa la Llei Orgànica sobre Drets i Llibertats dels Estrangers a Espanya i la seua integració social, on s'estableixen el catàleg de drets i garanties dels ciutadans estrangers sotmesos a internament. 

Control judicial

A més, ha recalcat que la mesura cautelar d'internament "està controlada d'inici a fi per l'autoritat judicial". Mulet ha recalcat que aquests centres estan sotmesos a "l'auditoria permanent" d'"un ampli ventall de mecanismes de control" per a la protecció dels drets humans. Entre ells, ha citat els informes del Defensor del Poble o del Comité de Prevenció de la Tortura del Consell d'Europa, que són públics, i el seu accés al CIE està garantit. "No hi ha constància que algun d'aquests organismes haja denunciat casos de violació de Drets Humans contra els ciutadans internats en el CIE de Sapadors", afegeix el govern espanyol.

Per contra, Mulet, que ha demanat de nou el tancament immediat d'aquest CIE, ha lamentat la mort d'aquest jove, que "estava allí retingut sense haver comés cap delicte". "Els CIE són una presó d'innocents gestionada des de l'opacitat on es tracta d'una manera inhumana persones que busquen una vida millor", ha apuntat.

En aquesta línia, ha assenyalat que els interns d'aquests centres "s'enfronten a situacions insostenibles" malgrat que "no són delinqüents i no se les pot tractar com a tals". "Els CIE atempten contra els drets humans i són una autèntica vergonya", ha conclòs.

next