El govern espanyol adverteix Torra que si no retira els llaços grocs passarà de la "retòrica molesta" a la "desobediència"

Celaá confia que l'informe del Síndic de Greuges genere "un canvi d'actitud" abans de la reunió de la Junta Electoral Central aquest dijous
20 març 2019 11:16h
Un llaç groc penjat a la façana del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. / ANA AMAT VENDRELL, ACN

MADRID. La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, ha advertit aquest dimecres al president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, que si es nega a acatar l'ordre de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar els llaços grocs dels edificis de la Generalitat, passarà de "la retòrica molesta que ha desplegat fins ara" a "la desobediència". 

En tot cas, s'ha mostrat confiada que el Síndic de Greuges emetrà un informe que podria generar un canvi d'actitud i la retirada dels llaços abans de la reunió de la JEC d'aquest dijous. Així, ha deixat qualsevol actuació contra el president de la Generalitat de Catalunya en mans de la JEC, que és "l'òrgan competent" per a determinar si li aplica una sanció, si demana als Mossos que actuen o si trasllada el cas a la Fiscalia perquè impulse una causa penal contra el president català.

En una entrevista a RNE ha afirmat que Torra ha mantingut fins ara una "gesticulació" de caràcter "greu" incomplint les ordres de la JEC i s'ha mostrat esperançada que el president de la Generalitat de Catalunya aprofitarà "el passadís" que ell mateix ha obert portant la qüestió al Síndic de Greuges.

La negativa de Torra, ha dit, "és una mesura clarament electoralista" per part d'un president que viu en una "gesticulació permanent" de cara "als més fidels de l'independentisme" per a demostrar "una suposada heroïcitat i victimisme si al final ha de retirar els llaços". Tot plegat, ha dit, "molt lamentable".

Celaá també ha defensat l'actuació del seu executiu, que "ha complit amb el seu deure i a través de la Delegació ha enviat l'informe" sobre edificis on es mantenia el llaç groc una vegada expirat el termini. "L'executiu ha fet el que li demanava la JEC, que és l'òrgan competent per a fer complir el que requereix".

next