Diari La Veu del País Valencià
El govern espanyol fixa el 2050 com l’últim any amb emissions de gasos d’efecte d’hivernacle

VALÈNCIA. L’executiu de Pedro Sánchez ha aprovat aquest divendres un paquet de mesures cap a la descarbonització, que inclou que a partir del 2040 ja no es venguen vehicles dièsel ni de gasolina i que aquestos deixen de circular una dècada després, el 2050. L’objectiu és que a partir d’eixe any totes les energies que s’usen siguen netes i esdevindre així “un país sense emissions de gasos d’efecte hivernacle”.

El paquet de mesures aprovat en el penúltim Consell de Ministres abans de la dissolució de les corts espanyoles inclou l’avantprojecte de llei de canvi climàtic i transició ecològica –que quedarà en l’aire davant la convocatòria d’eleccions espanyoles del 28 d’abril–, l’estratègia de transició justa, així com l’esborrany del pla integrat d’energia i clima 2021-2030 que s’enviarà a la Comissió Europea per a donar compliment als acords sobre la descarbonització dels estats membres.

Segons ha explicat en la roda de premsa posterior a la reunió de l’executiu la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, el govern espanyol planteja reduir un 20% les emissions de CO2 el 2030 i que un 42% de l’energia que s’utilitze a l’estat espanyol eixe any siga renovable.

“Posem les bases per a la modernització de l’economia, la creació d’ocupació i el reposicionament de la nostra indústria”, ha afirmat Ribera. Segons ha dit la ministra, el procés de descarbonització mobilitzarà vora 236.000 milions d’euros entre el 2021 i el 2030, un 20% dels quals –47.000– provindran d’administracions públiques.

Això tindrà conseqüències positives en l’economia espanyola, amb un augment del PIB de l’1,8% el 2030, amb increments d’entre 19.300 i 25.100 milions anuals en el període de desenvolupament del pla. L’impacte en l’ocupació serà d’entre 250.000 i 364.000 nous llocs de treball nets anuals la pròxima dècada.

D’altra banda, per als sectors que es puguen veure afectats pel tancament de mines, de centrals nuclears i de centrals de carbó, es preveuen més de 400 milions d’euros en beneficis fiscals, ajudes i subvencions per al desenvolupament. Tot, amb l’objectiu d’aconseguir “un impacte zero sobre l’ocupació i la població; creant un planeta sa amb una transició ecològica justa”.

A més, segons preveu el govern espanyol dins d’aquest Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima, el preu de la llum es reduirà l’any 2030 “gràcies a l’entrada massiva de renovables”.

Ribera ha descrit aquest marc estratègic com “una proposta sòlida, transversal i coherent” en què hi han estat presents tots els departaments ministerials. A més, ha assegurat que dona una resposta “convincent i eficaç” als reptes climàtics. La Comissió Europea haurà de donar ara el vistiplau perquè el pla s’aprove definitivament a finals d’any. L’estat espanyol ha sigut l’últim membre de la Unió Europea a enviar aquest esborrany.

Comparteix

Icona de pantalla completa