La Generalitat obté un resultat pressupostari negatiu el 2018 de 2.187 milions

Oltra ha indicat que el País Valencià "arrossega un problema d'infrafinançament crònic que genera els dèficits pressupostaris", tot i la reduïda despesa per habitant
1 març 2019 17:20h
L'execució dels comptes va aconseguir el 96,47%, la més elevada dels últims 10 anys. / GVA

VALÈNCIA. El ple del Consell ha sigut informat aquest divendres de la liquidació del pressupost de la Generalitat del 2018, elaborada per la Intervenció General com a pas previ a la confecció del compte general, que reflecteix un resultat pressupostari negatiu de 2.187 milions d'euros, en línia amb el registrat el 2016. L'execució dels comptes va aconseguir el 96,47%, la més elevada dels últims 10 anys.

Així ho ha explicat la vicepresidenta, Mónica Oltra, que ha explicat que el 2018 s'ha registrat la segona xifra més baixa de resultat pressupostari negatiu des de fa huit anys, ja que el 2014 va ser de -4.479 milions i en 2012 va aconseguir la xifra de -6.223 milions. Des d'aleshores, ha millorat un 64,8%.

El document reflecteix, ha indicat Oltra, que el País Valencià "arrossega un problema d'infrafinançament crònic que genera dèficits pressupostaris, tot i que registra una despesa per habitant inferior a la mitjana de les comunitats", de 2.590 euros per habitant, 266 euros per davall del conjunt de les autonomies.

El resultat pressupostari, segons ha indicat la Generalitat, també s'ha vist influït per l'"herència" de l'etapa anterior, ja que el Consell ha fet front el 2018 a pagaments per sentències derivades d'actuacions de l'anterior executiu valencià per import de 69,36 milions.

La liquidació feta pública aquest divendres no permet determinar el dèficit, ja que correspon exclusivament al pressupost de la Generalitat i no inclou organismes autònoms ni la resta d'entitats del sector públic. Tampoc no incorpora les operacions pendents d'aplicar al pressupost.

A més, s'elabora amb criteris de caixa pressupostària i no en termes de comptabilitat estatal, amb la qual cosa no permet conéixer el dèficit que regeix a l'efecte de la Llei d'Estabilitat i que es remet a Europa. Com a exemple, el 2017 el resultat pressupostari va ser negatiu en 1.975 milions mentre que el dèficit es va situar en 888 milions.

next