La Generalitat recupera 425.000 euros més defraudats de la trama Blasco

Dotze dels acusats de desviar fons de cooperació destinats a projectes en països en desenvolupament depositen en el jutjat les quantitats acordades amb l'Advocacia i la Fiscalia de la Generalitat
8 setembre 2019 13:00h
En la trama jutjada es trobava l'exconseller de Solidaritat i Ciutadania Rafael Blasco, l'empresari Augusto César Tauroni i l'antic cap d'àrea de Solidaritat Marc Llinares; amb cap d'ells s'ha arribat a un acord. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. La Generalitat ha recuperat 452.287,48 euros del mal patrimonial causat per dotze dels acusats en el judici de les peces 2 i 3 del cas Blasco, relacionades amb el desviament de fons públics que haurien d'haver-se dedicat a projectes en països en desenvolupament, entre els quals es trobava la construcció d'un hospital a Haití. A aquesta quantitat s'afegeixen els 1.049.000 euros recuperats per la Generalitat en les peces ja finalitzades relatives a les ajudes a la cooperació a Nicaragua.

Els diners dipositats corresponen a les responsabilitats civils assumides per 12 dels processats en la trama de desviament de fons públics, conforme els pactes amb la Fiscalia i l'Advocacia de la Generalitat, que exerceix d'acusació particular en el judici. 

Les quantitats ja han sigut consignades pels acusats i ingressades en el compte de la Generalitat, d'acord amb les conformitats pactades el mes de juliol passat. Ara, queda pendent la sentència judicial del cas, prevista per al pròxim mes de desembre. En aquest moment, les quantitats dipositades estaran plenament disponibles per part de la Generalitat, que les destinarà a ajudes a la cooperació per al desenvolupament.

Els acusats que s'han sumat als acords de conformitat són, en la seua major part, responsables d'empreses i entitats sense ànim de lucre que van participar en l'entramat. Els dotze han reconegut els fets i han arribat a acords per a assumir les penes i responsabilitats exigides per la Fiscalia i l'Advocacia de la Generalitat, i respondre al mal patrimonial causat a l'Administració pel desviament dels fons.

En la trama jutjada es trobava l'exconseller de Solidaritat i Ciutadania Rafael Blasco, l'empresari Augusto César Tauroni i l'antic cap d'àrea de Solidaritat, Marc Llinares. Amb cap d'ells s'ha aconseguit un acord de conformitat i segueixen sense rescabalar el mal patrimonial causat i reclamat per la Generalitat.

"Els processats que han subscrit els acords han reconegut que formaven part de l'entramat format per responsables públics, empreses i entitats sense ànim de lucre que van conformar l'estructura delictiva dedicada al saqueig dels fons que la Generalitat destinava a la cooperació amb els països en vies de desenvolupament”, ha assenyalat el director general de Relacions amb les Corts i responsable de l'Oficina de Recuperació d'Actius de la Generalitat, Antonio Torres.

Torres afirma que el cas va tindre un "aspecte especialment greu", ja que part dels fons recuperats procedia de "xicotetes donacions realitzades per milers de valencians com a mostra de solidaritat després del terratrémol que va assolar Haití l'any 2010"; unes quantitats que van ser "saquejades per la trama criminal organitzada en l'entorn de Rafael Blasco i Augusto César Tauroni", ha afegit.

Segons informa la Generalitat en un comunicat, està previst que prompte s'incrementen les quantitats recuperades, ja que es troben embargats i pendents d'execució diversos immobles propietat d'alguns dels condemnats en la peça primera del judici a la trama. És el cas de Rafael Blasco i la finca que posseeix en Aigües Vives, així com dos apartaments de luxe i un iot a Miami propietat de César August Tauroni, i diversos immobles embargats de Marc Llinares i Alexandre Català. Tots ells eren directius o funcionaris amb altes responsabilitats en la Conselleria de Solidaritat i Ciutadania en el moment dels fets jutjats.

La Conselleria d'Hisenda ha assegurat que tan prompte com la sentència siga ferma, els fons defraudats tornen a la partida corresponent de cooperació i les quantitats recuperades es destinen a projectes d'ajuda de països en desenvolupament.

next