La Generalitat reconeix la col·lecció museogràfica del vidre de l'Olleria

Les peces es troben a la Casa Santonja-Palau dels Marau, un edifici del segle XIX declarat BIC gràcies a les pintures murals que alberga 
23 maig 2019 17:53h
La col·lecció conté vora 1.000 peces que representen tots els estils i les modes de vidre que s'han fabricat a l'Olleria des dels seus orígens fins a l'actualitat. / GVA

VALÈNCIA. La Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport ha reconegut la col·lecció museogràfica permanent del vidre de l'Olleria, que posa en valor la protecció, conservació i divulgació del vidre en totes les seues modalitats, incloent-hi la seua relació amb les artesanies locals.

Segons les referències bibliogràfiques trobades, a l'Olleria es treballa el vidre des del segle XVI. Aquesta indústria ha sigut una font de riquesa per a moltes famílies i ha generat una xarxa d'empreses auxiliars que ha beneficiat la prosperitat d'aquest poble de la Vall d'Albaida.

La col·lecció conté vora 1.000 peces que representen tots els estils i les modes de vidre que s'han fabricat a l'Olleria des dels seus orígens fins a l'actualitat. Posseeix peces úniques del segle XVIII i del segle XIX, encara que la major part són del segle XX. 

Al centre de la sala-museu hi ha un forn de vidre tradicional amb tota mena d'instruments per a modelar, treballar i donar vida i art a aquesta matèria incandescent.

La col·lecció s'ubica a la Casa Santonja-Palau dels Marau, un edifici del segle XIX declarat Bé d'Interés Cultural gràcies a les pintures murals que alberga. L'edifici representa la noblesa il·lustrada i liberal que liderava la societat política i econòmica de l'època. Mostra d'aquest poder sorgeixen les importants pintures murals plenes d'iconografia i simbolisme relacionades amb la maçoneria valenciana. Destaquen especialment les 12 figures humanes de la sala principal que responen a al·legories.

next