Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat instal·larà caixers automàtics en 120 localitats que no en tenien

VALÈNCIA. La Generalitat ha tret a licitació el contracte per a la instal·lació de caixers en 120 municipis i pedanies que no disposen de serveis financers per un import de 7,4 milions d’euros. Actualment, al País Valencià hi ha vora 200 municipis que no disposen de caixer per a traure diners.

L’objectiu, com ha explicat el director general d’Administració Local, Antoni Such, és “prestar un servei que en aquests moments no s’està prestant” en aquells nuclis de població d’on s’han retirat les entitats financeres. “És fonamental que els ciutadans i ciutadanes d’aquests municipis tinguen les mateixes oportunitats financeres que tenen els altres municipis”, ha assenyalat Such, que ha destacat la importància de frenar l'”exclusió financera”.

I és que, segons les dades de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE), un 2,7% dels valencians han perdut des del 2007 l’accés a una sucursal bancària al seu municipi, la qual cosa suposa que 135.000 valencians no compten amb serveis financers de proximitat.

La mesura s’emmarca dins del Pla contra l’Exclusió Financera de la Comunitat Valenciana, elaborat per l’Institut Valencià de Finances i de l’Agenda Valenciana contra el Despoblament (Avant), coordinada per Presidència de la Generalitat. La Generalitat va sol·licitar al Banc d’Espanya les dades oficials dels municipis que s’havien quedat sense oficines de les entitats financeres i va oferir als ajuntaments afectats la possibilitat de sumar-se a aquest pla, que serà finançat íntegrament per la Generalitat.

El projecte, els primers caixers del qual estaran operatius a la tardor, té un pressupost base de licitació de 7,4 milions d’euros per a l’arrendament dels caixers durant 4 anys. El contracte, al qual les entitats financeres poden concórrer, cobrirà el subministrament, instal·lació, suport tècnic i manteniment de caixers automàtics a través d’un arrendament.

A més, com ha explicat Such, les entitats que concursen podran oferir també la creació d’oficines d’assessorament financer per a aquests municipis, una assistència financera que és, segons Such, “una de les qüestions que puntuen més a l’hora d’adjudicar el plec”.

Municipis beneficiats per la mesura

Així mateix, per a la contractació s’han agrupat els municipis adherits en quatre lots atenent criteris geogràfics. En el primer lot s’inclou Albalat del Tarongers, Alfara de la Baronia, Algar de Palancia, Algímia d’Alfara, Gàtova, Petrés, Quart de les Valls, Torres Torres, Aín, l’Alcúdia de Veo, Ares de Maestrat, Castellfort, Culla, Eslida, Herbes, la Jana, Mata de Morella, Morella, Olocau del Rei, Portell de Morella, Rossell, la Serratella, Tírig, la Todolella, Vallibona, Vilar de Canes, Cases de Bàrcena, Benifaraig, Borbotó i Poble Nou.

Al segon lot consten Algímia d’Almonesir, Almedíxer, Aranyel, Argeleta, Aiòder, Castellnou, Caudiel, Xóvar, Cirat, Cortes d’Arenós, Espadella, Fanzara, Fonts d’Aiòder, Geldo, Lludient, Matet, Montant, Pina, Sot de Ferrer, Teresa, Toga, Toràs, Toro, Torre-xiva, Vall d’Almonesir, Vilanova de la Reina i Sucaina.

El tercer lot el formen Almudaina, l’Alqueria d’Asnar, Beniardà, Benigembla, Benimeli, Daia Vella, Fageca, Famorca, Llíber, Muro d’Alcoi, Quatretondeta, Ràfol d’Almúnia, Sagra, Sanet i els Negrals, la Vall d’Alcalà, la Vall de Laguar, el Realenc, Sant Felip de Neri, Almoines, Benicolet, Benirredrà, Bufali, Carrícola, Guadasséquies, Guardamar de la Safor, Llocnou de Sant Jeroni, Montitxelvo, Palmera, Palomar, Pinet, Real de Gandia i Salem.

I el quart lot el composen Benaixeve, Beneixida, Benicull de Xúquer, Benimuslem, Calles, Castielfabib, Caudete de las Fuentes, Cerdà, Xera, Xulilla, Cortes de Pallars, Cotes, Dosaigües, Estubeny, Gestalgar, Granja de la Costera, Llaurí, Llocnou d’en Fenollet, Millars, Rotglà i Corberà, Sant Joanet, Sellent, Senyera, Sot de Xera, Teresa de Cofrents, Torrebaixa, Vallés, Zarra, el Mareny de Barraquetes, el Saler i el Perellonet.

Comparteix

Icona de pantalla completa