La Generalitat demana al Ministeri de Justícia 15 nous jutjats i la posada en marxa dels 5 suspesos en 2011

La consellera Gabriela Bravo sol·licita la consolidació de reforços en les seccions de les audiències provincials
12 febrer 2019 18:15h
Bravo ha assegurat que "en el Ministeri són perfectament conscients que fan falta més òrgans judicials". / GVA

VALÈNCIA. La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, ha sol·licitat al Ministeri de Justícia la creació de 14 nous jutjats i la posada en marxa d'altres cinc la constitució dels quals va quedar "suspesa al juny de 2011". Aquestos cinc jutjats són els de Carlet (la Ribera Alta), Gandia (la Safor), Quart de Poblet (l'Horta Oest), Dénia (la Marina Alta) i Torrevella (el Baix Segura).

Així ho ha plantejat en la seua reunió aquest dimarts a Madrid amb el secretari d'Estat de Justícia, Manuel Jesús Dolz Lago, a qui ha traslladat també la necessitat de crear sis places de magistrat per a reforçar les audiències provincials de Castelló, València i Alacant i crear un jutjat degà en exclusiva per a Alacant, detalla la Generalitat en un comunicat.

Bravo ha assegurat que "en el Ministeri són perfectament conscients que fan falta més òrgans judicials en la Comunitat Valenciana". També ha demanat la creació d'un jutjat degà en exclusiva a Alacant, ja que, "fins ara, les funcions del deganat les fa un jutge que ha d'atendre posteriorment el seu jutjat", una situació que "no pot prolongar-se més en el temps donada la complexitat i volum del partit judicial d'Alacant".

La reivindicació dels cinc jutjats l'entrada en funcionament dels quals va ser suspesa en juny de 2011 "segueix endavant" i així li ho ha traslladat al Ministeri. En general, la petició és fruit de l'acord pres en la Comissió Mixta de Cooperació i Coordinació entre el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià i la Conselleria de Justícia. En aquesta trobada es va acordar l'elaboració d'una proposta conjunta de creació de noves unitats judicials per a 2019.

Demandes per demarcacions

Concretament, per a la demarcació de València ha requerit set nous òrgans jurisdiccionals: dos jutjats de Primera Instància i Instrucció a Sagunt (el Camp de Morvedre), dos penals a València d'enjudiciament, un altre penal a València d'executòries, dues de Primera Instància a València –un d'ells especialitzat en Família– i un jutjat del Mercantil, també en la capital valenciana.

Per a la demarcació d'Alacant ha sol·licitat la creació de cinc jutjats: dos de Primera Instància a Alacant, on també es requereix un penal, i per a Elx (el Baix Vinalopó) un altre jutjat penal i un del Contenciós-Administratiu. I a Castelló, la creació d'un jutjat de Primera Instància i Instrucció a Vinaròs (el Baix Maestrat) i un nou jutjat penal en la capital de la Plana.

Consolidació de reforços

Al mateix temps, la consellera ha traslladat al govern espanyol l'acord de la comissió mixta en el qual se sol·licita la consolidació de reforços en les seccions de les audiències provincials. Per a València es demanda la creació de dues places de magistrats: una en la secció novena i l'altra en la dècima, especialitzada en família.

En la d'Alacant se sol·licita l'ampliació en una plaça de magistrat en la setena –amb seu a Elx i conformada per set magistrats–, de manera que es permeta la creació de dues seccions penals (la setena i l'onzena) i l'ampliació en un magistrat per a la secció novena (civil) de l'Audiència d'Alacant, que també té la seua seu a Elx.

Per la seua banda, a Castelló, la Generalitat veu necessària l'ampliació en dues places de magistrats en la secció tercera, la qual cosa suposaria la creació de dues seccions civils.

Tribunals de violència contra la dona

D'altra banda, la responsable de Justícia ha anunciat que el seu departament realitzarà un estudi per a determinar quina és la càrrega de treball dels tribunals exclusius en violència sobre la dona.

next