Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat aconsegueix un principi d’acord per a assumir el deute de Fira València i l’explotació del recinte

VALÈNCIA (EP). La Generalitat ha aconseguit un “principi d’acord” per a subrogar-se el deute milionari que arrossega Fira València –arran de les seues obres d’ampliació i modernització–, que inclou el manteniment de l'”assegurança” als bonistes inversors, de manera que resol un dels principals esculls per a la negociació.

A més, la Generalitat assumirà la titularitat de la concessió administrativa d’explotació del recinte firal, a través de la dació en paga del citat deute pendent, una vegada siga autoritzada per l’Ajuntament de València, que és el que té en aquest moment la concessió per a explotar els seus edificis.

Així ho ha anunciat aquest dimecres la secretària autonòmica de Model Econòmic i Finançament en la Conselleria d’Hisenda, Maria José Mira, després de la reunió del Patronat de Fira València en la qual José Vicente González s’ha acomiadat com a president del Comité Executiu després de concloure el seu mandat i en la qual s’ha aprovat una “presidència col·legiada” per al recinte mentre es resol el tema del deute i es defineix el futur model firal i el nivell de participació publicoprivada.

Després de la trobada, Maria José Mira ha explicat –en unes declaracions remeses pel seu departament– que s’ha arribat a un “principi d’acord” amb l’asseguradora per a la subrogació del deute, un pacte que s’ha traslladat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) per al seu “vistiplau legal” i s’ha comunicat als bonistes a través del comissari i sobre el que espera una contestació “imminent”.

Mira ha destacat que es tracta d’un acord “molt positiu”, ja que la subrogació del deute inclourà el manteniment de l’assegurança “sense perjudici al bonista”. Fins ara, la subrogació que es plantejava suposava la pèrdua d’aquesta assegurança per a la inversió dels bonistes i per això es negaven a acceptar-la però, amb aquest acord, aquest problema queda resolt.

Quant al nou model de Fira València, la secretària autonòmica de Model Econòmic i Finançament ha avançat que “la Generalitat assumirà la titularitat de la concessió (administrativa d’explotació del recinte firal) a través de la dació en paga del deute pendent, una vegada autoritzada per l’Ajuntament”, cosa que, segons Mira, “permetrà assegurar la continuïtat de l’activitat firal”.

Institució de “caràcter públic”

La nova institució “de caràcter públic –ha remarcat– ostentarà la titularitat i gestionarà el servei a través d’un tercer que actuarà sotmés a un marc de gestió subjecte al dret privat”. Al seu judici, “aquest model permetrà mantindre l’actual professionalitat de Fira València, el seu equip gestor i garantir la màxima agilitat i eficiència, així com facilitar la competitivitat i expansió de l’activitat firal”.

Per part seua, l’alcalde de València, Joan Ribó, ha volgut agrair a José Vicente González la seua labor al capdavant de la institució firal durant els últims els sis anys, “peça clau en la recuperació del rumb de la fira, tant econòmicament com estratègica”, ha dit, i ha estés els agraïments a la labor de tot el personal de Fira València en els últims anys.

Gràcies a ells, ha subratllat, “la institució s’ha enfortit com una eina al servei del teixit productiu de la Comunitat, amb impactes també rellevants en l’entorn econòmic de la mateixa fira”.

Ribó ha recordat que quan va arribar “aquesta casa estava en números molt rojos”, mentre que “l’any passat vam tindre un resultat positiu de 2,3 milions, la millor dada des del 2008, i un EBITDA de 3,4 milions”. Aquestes xifres són “un indicador que la faena ací en la Fira es fa bé”, ha subratllat.

A partir d’ara, “l’objectiu és molt clar: resoldre el problema del deute [que té la Fira] al més prompte possible”. Segons l’alcalde, la Generalitat ha de “resoldre, dirigir i liderar” la solució, i des del consistori s’ha compromés a “donar-li marxa al més ràpid possible, a veure si el 2020 això es pot resoldre d’una vegada per sempre”, i a treballar “braç a braç” al costat del govern autonòmic.

Òrgans de direcció de Fira

Durant la reunió del Patronat de Fira València s’ha aprovat la renovació d’òrgans, tal com s’havia acordat en una reunió preparatòria la setmana passada, en la qual es va pactar una “presidència col·legiada” –per a aquest període “transitori” de l’entitat fins que es definisca el seu model definitiu– en el qual estan representades la Conselleria d’Economia, l’Ajuntament, la Cambra de Comerç i la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV).

D’aquesta manera, les competències de la presidència del Comité Executiu, que fins ara ostentava José Vicente González, seran assumides per la Comissió Permanent del Comité Executiu, que es configura com a “presidència col·legiada” integrada per la delegada d’Emprenedoria i Innovació Econòmica de l’Ajuntament de València, Pilar Bernabé; el president de la CEV, Salvador Navarro; l’empresari Miguel Ángel Torán com a tresorer, i el cooperativista Emili Villaescusa com a comptador.

Figuren també amb veu però sense vot el subsecretari de la Conselleria d’Economia Sostenible, Natxo Costa; el director general de Fira, Enrique Soto, i el secretari general de la institució, Luis Martí.

La representació institucional l’exercirà l’alcalde Joan Ribó com a president del Patronat de la fira i, a més, serà “delegada de manera solidària” entre quatre vicepresidències: dos del Patronat, que recauen en el subsecretari d’Economia, Natxo Costa, i en el president de Cambra València, José Vicente Morata, i dues del Comité Executiu, que són per a la regidora Pilar Bernabé i per al president de la CEV, Salvador Navarro.

Comparteix

Icona de pantalla completa