Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat es compromet a pagar els deutes per impagaments d’ajudes a l’habitatge entre el 2004 i el 2012

VALÈNCIA (EP/Redacció). La Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica s’ha compromés aquest dijous amb la Plataforma d’Afectats per Ajudes a l’Habitatge a pagar el deute contret per l’impagament de subvencions donades del 2004 al 2012, ja que s’han quedat “més de 20.000 expedients d’ajudes sense resoldre o condicionades a la futura consignació pressupostària, sense previsió cap de pagament”.

Així ho han manifestat el director general de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica, Jaume Monfort, i la directora general d’Habitatge i Regeneració Urbana, Elena Azcárraga, durant una trobada aquest dijous amb la plataforma, en la qual han assegurat que la “prioritat” de la Generalitat és “oferir una solució” i elaborar una “ràpida resolució”, ha informat la institució en un comunicat.

Precisament, aquest mateix dijous al matí, veïns de Benicalap s’han concentrat davant de l’Ajuntament de València per a denunciar que l’augment del preu dels lloguers està fent “impossible” continuar vivint al barri.

Per la seua banda, Azcárraga ha assegurat als representants de la Plataforma d’Afectats per Ajudes a l’Habitatge que “el compromís de la Generalitat per a avançar en la gestió i tramitació de tots els expedients encara sense resoldre i procedir a pagar el deute pendent i l’estimació actual del qual se situaria en els 32 milions d’euros”.

En aquest sentit, Monfort ha subratllat que “s’està fent un enorme esforç per a una ràpida resolució, al mateix temps que es gestionen les convocatòries ordinàries d’ajudes per a la ciutadania”. “La nostra prioritat és oferir una solució”, ha insistit.

Tramitacions sense dotacions ni bases aprovades

La citada plataforma es va constituir “davant la necessitat de reclamar” el deute contret per la Generalitat amb 50.000 famílies, per l’impagament de subvencions corresponents a actuacions protegides en matèria d’habitatge arran de plans vençuts (estatals i autonòmics) corresponents als períodes 2004-2007, 2005-2009 i 2009-2012.

El 2013, la Intervenció de la Generalitat va obligar a la llavors Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient –en aquell moment, dirigida per Isabel Bonig– a paralitzar la gestió de milers d’expedients que es trobaven en diferents fases de tramitació, perquè es van tramitar sense convocatòries públiques de subvencions, ni bases prèviament aprovades, ni dotacions de crèdit determinades i tancades.

Les ajudes, que ascendien a quasi 300 milions d’euros pertanyents a més de 20.000 expedients, es van deixar sense resoldre o condicionades a la futura consignació pressupostària, sense previsió cap de pagament. Posteriorment es van reconéixer totes les sol·licituds legalment atorgades mitjançant una disposició addicional de la Llei de Ports 2/2014 de 13 de juny i posteriorment per la Llei d’Acompanyament de l’any 2016.

En l’anterior legislatura i amb l’arribada del govern del Botànic, des de la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori es va instar a la identificació dels expedients de subvencions a l’habitatge amb obligacions pendents d’aplicar a pressupost i es va habilitar la corresponent dotació pressupostària de més de 12 milions d’euros per a fer front a un nou conjunt de pagaments relacionats amb més de 1.300 expedients.

Comparteix

Icona de pantalla completa