Fridays for Future protesta davant del Consolat del Brasil contra els incendis a l'Amazones

La plataforma ha indicat que aquests problemes "se solucionen parant les polítiques destructives que està duent a terme el govern de Jair Bolsonaro" 
23 agost 2019 19:20h
La concentració ha reunit un centenar de persones. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. Una protesta celebrada aquest divendres a València davant el Consolat del Brasil ha defensat la "supervivència" de l'Amazones i de tot el seu ecosistema i ha reclamat que acabe la "destrucció" d'aquest entorn natural.

Així, amb lemes com 'Stop destrucció de l'Amazones', 'L'Amazones no està en venda', 'La selva no es ven, es defensa', 'Poder respirar hauria de ser una prioritat' i 'No podem respirar sense els pulmons de la Terra', han rebutjat les polítiques que el govern brasiler aplica en aquest entorn.

En la concentració, impulsada pel col·lectiu Fridays for Future Joventut pel clima de València, han participat al voltant d'un centenar de persones, entre elles representants d'altres entitats i responsables polítics com el regidor de Mobilitat Sostenible i de Platges de València, Giuseppe Grezzi.

"Fridays for Future a València es concentra davant del Consolat del Brasil perquè per part del govern del Brasil s'estan duent a terme, per la protecció del medi ambient, unes polítiques que anomenen ambientals però que no ho són i que es basen a destruir l'Amazones i a posar fi a tot el que pot ser el futur del Brasil i de tot el món", ha exposat la portaveu d'aquest col·lectiu, Ana Calahorrano.

Així, ha assegurat que "l'Amazones és un ecosistema que produeix el 20 per cent de l'oxigen per a tothom" i ha ressaltat, en conseqüència, que la seua destrucció "no és un tema que només afecte el Brasil" sinó una qüestió que "incumbeix tothom".

Calahorrano ha comentat que es preveu que a la concentració d'aquest divendres se sumen "en unes setmanes més accions", tenint en compte "la gravetat" de la situació que viu l'Amazones. "La gravetat de l'assumpte ens portarà a convocar més vegades i a ajuntar-nos amb altres col·lectius que també estan preocupats per l'Amazones", ha apuntat.

Preguntada per les accions que es poden dur a terme a Espanya per a pal·liar els problemes que amenacen l'Amazones i el seu entorn, la portaveu de Fridays for Future ha considerat que aquests "se solucionen parant les polítiques destructives que està duent a terme el govern de Bolsonaro".

"Des d'Espanya ajudaria molt repensar com estem consumint i a quin tipus d'empreses estem ajudant, perquè si estem donant suport a empreses que estan destruint l'Amazones, d'alguna manera estem legitimant i finançant això i contribuint a la seua destrucció", ha agregat. Així mateix, ha instat a "trobar grups locals d'activistes que estiguen protestant pel mateix" per a "ajuntar forces i fer-nos sentir tots".

"Repensar el nostre consum"

Calahorrano ha comentat que "la desforestació de l'Amazones es deu principalment als cultius de soja per a alimentar bestiar i criar animals que després són convertits en menjar" i ha subratllat que "tots hauríem de repensar el nostre consum i hàbits alimentaris per a no contribuir a la destrucció dels ecosistemes i de l'Amazones en concret".

Per part seua, el regidor de Mobilitat Sostenible i Platges ha expressat el "suport" de l'Ajuntament de València a la mobilització impulsada aquest divendres per Fridays for Future i ha advertit del "repte fonamental" que es té enfront de la situació que viu l'Amazones i la resta de la Terra.

"Estem a punt de col·lapsar. La situació que s'ha generat al Brasil, per molt llunyana que ens semble, és una situació gravíssima perquè tot el que es crema allí ho patim ací amb l'increment vertiginós dels efectes del canvi climàtic", ha manifestat l'edil.

"Terrorisme ambiental"

Igualment, Grezzi ha considerat que "hi ha una relació directa entre el que ha fet el president Bolsonaro per a encoratjar la transformació agrícola i la destrucció de l'Amazones i les cremes incontrolades que s'estan fent" i ha afirmat que "estem davant d'un terrorisme ambiental".

Després d'això, el responsable municipal ha ressaltat que "l'ONU hauria d'intervindre i prendre partit portant Bolsonaro davant el Tribunal Penal Internacional perquè s'està destruint un patrimoni que no és sols del Brasil sinó de tota la humanitat", a més de destacar les conseqüències del canvi climàtic i de la deterioració del planeta.

"Prendre partit"

"Hem de prendre partit. Hem de fer força perquè això ha de canviar. Ha d'haver-hi un canvi ràpid de tendència amb tot el que està passant", ha declarat Giuseppe Grezzi, que ha opinat que és també "fonamental" que assumptes com la situació que viu el Brasil s'incloguen en la reunió del G-7.

"S'hauria de parlar com a primer tema, hauria d'obrir tots els informatius. Ha passat a Sibèria, està passant en l'Amazones i amb el desglaç. Deixem de guerres entre països i fem una vertadera aliança per a canviar la ruta en la qual estem, que ens porta al col·lapse i a la destrucció", ha agregat el regidor.

next