El jovent valencià se suma a la 'vaga climàtica' mundial aquest divendres per a no ser "la generació sense futur"

El moviment 'Fridays for Future' es concentrarà el 15 de març a la plaça de la Mare de Déu de València per a demanar "responsabilitat i mesures" davant "l'emergència climàtica"
13 març 2019 19:47h
El moviment 'Fridays for Future' està inspirat en l'activista sueca, Greta Thunberg, de 16 anys, que des del passat estiu protesta cada divendres davant del Parlament de Suècia per a reclamar mesures urgents contra el calfament global. / DLV

VALÈNCIA. El moviment 'Fridays for Future' valencià fa un pas més endavant i també se suma aquest divendres, 15 de març, a la 'vaga climàtica' mundial. Així, València serà una de les 1.300 ciutats, de més d'un centenar de països, que demanarà "a tots els polítics del món" que prenguen mesures. 

Segons han explicat els portaveus valencians aquest dimecres al migdia, el jovent d'arreu del món demana que es declare "l'estat d'emergència climàtica". "Ens uneix a tots el mateix: que estem lluitant pel nostre futur; si no, serem la generació sense futur", han alertat. Per a ells, 'Fridays for Future' és "el sentiment comú dels joves que ja no hi ha futur".

A més, des del moviment asseguren que es tracta d'un moviment "apolític" i demanen als partits "que s'abstinguen de mostrar els seus logos i simbologia". "És un moviment dels joves; tots, sense distingir el partit, respirarem el mateix aire", sentencien.

També destaquen que, si bé el canvi climàtic és global, el País Valencià "pot ser un dels territoris més afectats si puja el nivell del mar". Per això, demanen "responsabilitat i mesures" a la classe política perquè "ara és un moment clau". Amb tot, remarquen que "no és una qüestió política, sinó una qüestió de supervivència".

Per això, exigeixen que, per a començar, es complisca l'Acord de París. Ara bé, indiquen que fins i tot això és "insuficient" i que "cal fer més". "Queden onze anys abans que la situació siga irreversible", alerten, remetent a l'informe del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic de les Nacions Unides (conegut com a IPCC).

"Divendres de desobediència"

La convocatòria d'aquest divendres consisteix en una concentració a les 12.00h a la plaça de la Mare de Déu de València amb "càntics, lemes, manifestacions, discursos...". Però el moviment "no pararà" ací, ja que la plataforma de joves i estudiants convocarà concentracions en la mateixa plaça cada divendres. "Volem que el moviment estiga totes les setmanes allà perquè es convertisca en un lloc simbòlic, emblemàtic, que se'ns reconega", expliquen. D'aquesta manera, volen que tots els divendres siguen "de desobediència, de vida, de futur". A més, confien que a partir del 15 de març "començarà a créixer de veritat el moviment, quan ens vegen".

L'1 de març van eixir al carrer per primera vegada i, segons asseguren, va ser "tot un èxit, un bon començament", amb una assistència de 150 persones. El 8 de març, però, van decidir no concentrar-se per a no contraprogramar el moviment feminista. En aquest sentit, han parlat del concepte "lluita compartida" entre l'ecologia i el feminisme. "L'un tracta de la posició de l'home cap a la natura i l'altre, de l'home cap a la dona", han explicat. 

Seguint l'estela de Greta Thunberg

El moviment 'Fridays for Future' està inspirat en l'activista sueca, Greta Thunberg, de 16 anys, que des del passat estiu protesta cada divendres davant del Parlament de Suècia per a reclamar mesures urgents contra el calfament global.

A la ciutat de València, el moviment va nàixer a finals de febrer ajudat per les plataformes de Girona i Barcelona i s'estructura en una assemblea per cada campus universitari –Tarongers, Blasco Ibáñez i Burjassot–. A més, estan començant a activar-se en la UCV i el CEU. També hi ha assemblees als instituts i gent que se suma després de les concentracions. 

Des de la plataforma, destaquen la importància de la implicació del professorat, que té la possibilitat de "transmetre l'amor per la naturalesa, d'educar en el medi ambient des de xicotets i d'explicar als alumnes què està passant, perquè de vegades a casa no se'n parla."

A més de la plataforma de València, també n'hi ha a Castelló, a Alacant i a Xàbia, on ara s'està formant. Tota la informació sobre les mobilitzacions es pot consultar en la web www.juventudxclima.es.

next