Les friccions pel 'què' abocaran el Botànic a dissenyar l'estructura i designar els consellers a corre-cuita

Les negociacions s'enroquen en els eixos relacionats amb l'economia, el bon govern i l'agenda valenciana
7 juny 2019 06:00h
En la reunió d'aquest dijous, la mesa negociadora va començar a parlar sobre l'arquitectura institucional –el 'com'– del Botànic 2.0. / PODEM 

VALÈNCIA. A la llarga reunió que van mantindre aquest dimecres els negociadors del PSPV, Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida en la seu de la formació morada li va seguir l'extensa cita d'aquest dijous a ca Compromís. Si la trobada de dimecres va acabar sense tancar l'acord programàtic del nou Botànic, la següent ja començava sense perspectives d'aconseguir-ho. 

En declaracions prèvies a la reunió, la portaveu de la coalició valencianista, Àgueda Micó, va explicar que la subcomissió que s'encarrega d'orientar els eixos que encara queden per resoldre no s'havia pogut reunir des de dimecres a la nit, quan els representants polítics van donar per finalitzada una reunió de sis hores cap a les deu de la nit. 

Com a compensació, aquest dijous a la vesprada la mesa va començar a parlar ja sobre l'arquitectura institucional –el 'com'– que tindrà el Botànic 2.0, un tema sobre el qual ja es van donar les primeres pinzellades en l'anterior reunió. D'aquesta manera, es pretenia que la subcomissió encarregada d'aquest punt poguera començar a reunir-se per a establir un acord de partida. 

Sobre la taula hi havia la decisió de mantindre les deu conselleries de la passada legislatura o augmentar-ne el nombre, a més de quins partits i de quina manera estaran representats en cadascuna. 

El 'què' no estava tan clar

Fa ara una setmana, el divendres 31 de maig, la comissió negociadora del futur acord del Botànic es va reunir per a avançar en el disseny del pacte que ha de culminar amb un nou govern de progrés a la Generalitat. 

Després d'una reunió de més de quatre hores "profitosa" i "satisfactòria", semblava que hi havia un acord clar: els cinc punts al voltant dels quals han de girar les polítiques del futur Consell. Aquests són el rescat de persones –seria l'únic que mantindria una relació amb l'actual legislatura–; la transició ecològica i la lluita contra l'emergència climàtica; els sectors productius i l'economia verda; el feminisme, la diversitat, la participació i el bon govern, i l'agenda valenciana.

Així doncs, després de tres reunions, en aquell moment tot apuntava que la fase del 'què' havia entrat en la recta final. De fet, les tres potes del pacte assenyalaven que el contingut no seria cap problema per a assolir un acord. 

Les negociacions, però, s'han enrocat en aquest punt. Així, si bé Micó esperava que la majoria d'eixos de l'acord programàtic quedaren tancats en la reunió d'aquest dijous, són notòries les friccions en l'àrea de l'economia, la transparència i l'agenda valenciana –és a dir, la vinculació de l'acció política dels representants valencians a totes les institucions de l'Estat–.

En aquest sentit, el síndic d'Unides Podem a les Corts, Rubén Martínez Dalmau, va denunciar aquest dijous al matí "alguns obstacles" i falta "d'altura de mires" per part del PSPV i Compromís en les negociacions. No obstant això, poques hores després, el secretari general de Podem, Antonio Estañ, va restar força a les crítiques i, en lloc d'"obstacles", va parlar de posar en comú les diferents "prioritats" que s'havien de començar a resoldre a partir d'aquest dijous per tal d'arribar al dia 12 amb un acord de govern complet.

El 'com' i el 'qui', en temps de descompte

Malgrat que s'ha repetit com un mantra això que primer va el 'què', després el 'com' i per últim el 'qui', la realitat és que caldrà negociar el 'com' [s'estructura el govern per a dur a terme les polítiques acordades] i el 'qui' [ocupa cada cartera] en paral·lel o, fins i tot, primer el 'qui' que el 'com'. 

Davant les preguntes de la premsa sobre si a aquest ritme es podrà arribar a la investidura de Ximo Puig –programada per al 12 de juny– amb els noms dels consellers sobre la taula, Mata va expressar aquest dijous que és "desitjable" i que, si s'avança d'acord amb les previsions, així serà. 

Ara bé, tenint en compte que la primera reunió per a negociar el Botànic 2.0 va ser el passat dimecres 29 de maig i que en cap de les reunions d'aquesta setmana –5 i 6 de juny– s'ha aconseguit tancar el 'què', tot fa pensar que els negociadors hauran de treballar a corre-cuita per a aconseguir dissenyar l'estructura del nou executiu i adjudicar les carteres. Si pretenen tindre l'acord enllestit abans del 12 de juny –tal com van manifestar les tres subcomissions del PSPV, Compromís i Unides Podem a l'inici de les negociacions– estan just en l'equador del termini disponible i encara queden grans interrogants per resoldre.

next