Diari La Veu del País Valencià
El forn de Barraca, el cor de l’Horta de l’Alboraia que resisteix contra una nova agressió al camp 

VALÈNCIA. El forn de Barraca aguanta, de moment, el pas de les màquines que estan destrossant l’horta per a fer lloc a l’ampliació de la V-21. Aquesta alqueria que abastia pa a tot el municipi d’Alboraia s’erigeix no només com un dels edificis centenaris i emblemàtics dels afores de la localitat, sinó que, més enllà del valor patrimonial, ara el forn s’eleva com un símbol de la resistència enfront de la destrucció dels 60.000 metres quadrats de l’horta que inclou el projecte d’ampliació de la carretera. Des del dimarts a la nit, un grup d’activistes porta concentrat en les proximitats de la barraca per a evitar que les màquines entren a derruir l’antiga barraca.

La carxofa travessada per una fletxa de l’artista Diego Mir encara es pot contemplar des de la carretera, això sí, ara amb una primera ferida, senyal de l’avanç dels operaris per a intentar enderrocar l’edifici. ‘L’horta és vida’ resa la paret blanca de la casa; vida lligada a la terra i al camp, com la de Lluís Fontelles, de la família que antigament regentava el forn. Fontelles ja va explicar a aquest diari que, durant les setmanes d’estiu, tractava de recuperar alguns dels mobles que encara continuaven a la casa.

L’edifici, penat per estar massa pròxim al pas dels vehicles, s’envoltava aquest dimecres d’uns quaranta activistes que el van protegir de l’arribada de l’empresa que venia a desmantellar-la. Aquest dijous, un centenar més se sumava a la lluita i els operaris i la Guàrdia Civil es topaven amb aquells que havien passat la nit i amb els que acudien a la barraca a primera hora. La façana de l’edifici ara mostra la seua primera escletxa; els tècnics han obert un forat per a començar el transport de material per a enderrocar l’edifici. Tot i això, en veure’s envoltats pels manifestants, van acceptar retirar-se de la zona. Mentrestant, els veïns celebraven un assemblea improvisada.

Ara podrien passar uns dies fins que tinga lloc la demolició; en la barraca, encara resten materials antics que han de ser retirats abans de tirar avall la casa. En concret, són dipòsits i sostre de fibrociment que conté amiant contaminant. A més, segons expliquen els activistes a la zona, també caldria desconnectar l’edifici de la xarxa elèctrica abans de començar l’enderrocament.

Incoherència de les administracions

En aquests dos dies, la resistència pacífica del veïnat continua oposant-se a unes actuacions que, critiquen, no respecten ni la Llei de l’Horta, ni els projectes de sostenibilitat de l’Ajuntament de València, ni tan sols la Declaració d’Emergència Climàtica del Consell. De fet, en l’últim ple de les Corts, l’Emergència Climàtica va brillar per la seua absència, eclipsada per les referències tant a l’agricultura com a la problemàtica del tancament de platges que s’ha repetit durant l’estiu. El diputat de Podem, Ferran Martínez, i la diputada de Compromís, Graciela Ferrer, van ser les úniques referències a una lluita a la qual, anys enrere, molts diputats se sumaven.

Des de l’alqueria, precisament, el que denuncien és aquesta incoherència en les administracions que s’entesten a predicar la defensa del territori i de la sostenibilitat, mentre que el projecte de la V-21 preveu assolar 60.000 metres quadrats d’horta protegida. En aquests termes es pronuncia una de les activistes que ha estat concentrada durant dos dies per a evitar l’esfondrament de l’alqueria: “Ens sembla incoherent que des de València s’estiguen fomentant polítiques sostenibles o que aposten per la bicicleta i que, alhora, aquestes obres no s’aturen”.

El projecte, que ve imposat pel govern espanyol en l’època del Partit Popular, ara està executat pel ministre de Foment en funcions valencià, José Luis Ábalos. Des de Per l’Horta, a més, demanen que el govern del Botànic valencià inste un ministre, a més, company de partit del president de la Generalitat, Ximo Puig, que ature unes obres que estan destruint horta protegida.

Tot i això, des dels col·lectius esperen, resignats, que les màquines excavadores enderroquen la casa de l’Horta. “Es una resistència simbòlica”, explica Datxu Peris entre l’esperança i la resignació sabent que en qualsevol moment poden començar les obres. Però aquest crit de protesta no arriba només a la V-21, sinó que també esperen estendre la lluita a altres projectes de destrucció de l’Horta. De fet, com a crítica a totes les operacions urbanístiques que pretenen acabar amb territori agrícola, aquesta setmana han aparegut dues excavadores cremades entre els termes municipals de València i d’Alboraia.

Més de 260.000 metres quadrats a l’Alboraia

Pel que fa a l’ampliació de la V-21, una vegada escomesa, ja queden poques –si no inexistents– oportunitats per a frenar-la; ara, en canvi, pot servir per a obrir els ulls de la ciutadania sobre altres projectes en marxa, com és el cas del Pla General Estructural (PGE) d’Alboraia. Fa poques setmanes, Per l’Horta denunciava la macrooperació que pretenia arrasar amb més de 260.000 metres quadrats de camps agrícoles protegits. A la concentració del matí d’aquest dimecres també s’havien aplegat les regidores d’Esquerra Unida de la localitat, que van rebutjar taxativament la modificació dels plans urbanístics.

Des del municipi, ara, esperen la col·laboració veïnal i que se sumen les al·legacions al pla, que poden fer-se fins al pròxim 30 de setembre. La modificació del pla urbanístic que preveu arrasar amb milers de metres quadrats d’horta podria, en certa manera, aturar una destrucció de terreny protegit que, per ara, ni tan sols la Declaració d’Emergència Climàtica promoguda pel Consell ha sigut capaç de conservar.

Comparteix

Icona de pantalla completa