La Fiscalia s'oposa a deixar en llibertat Junqueras, Sànchez, Rull, Turull i Romeva perquè puguen exercir els seus càrrecs

El ministeri públic no es pronuncia sobre si el 21 de maig els parlamentaris electes han d'eixir de la presó per a acudir a la sessió constitutiva de les cambres
9 maig 2019 16:49h
Els advocats Jordi Pina i Andreu Van den Eynde van presentar aquest dimecres dos escrits davant del Tribunal Suprem per a demanar que deixe en llibertat Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva. / POOL EFE

MADRID. La Fiscalia del Tribunal Suprem s'ha oposat a deixar en llibertat els parlamentaris electes Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull (al Congrés) i Raül Romeva (al Senat), i tampoc considera que el Suprem haja de demanar autorització a les cambres –conegut com a 'suplicatori'– per a continuar amb el procediment judicial contra ells. En l'escrit argumenta que aquest permís s'ha d'usar per a "iniciar procediments" contra electes i no quan un judici està en marxa. 

La Fiscalia, però, no es pronuncia sobre si el 21 de maig han d'eixir de la presó per a anar presencialment a les sessions constitutives de les cambres per a prendre possessió de l'escó. Fonts fiscals apunten que en l'escrit de defensa no es demanava explícitament i que aquest permís el podria donar directament la sala. El ministeri públic considera que amb el judici "a prop d'acabar" s'han de "reforçar" les mesures per a garantir que s'acaba i que això requereix mantenir-los empresonats. 

El tribunal va donar fins a les quatre de la vesprada d'aquest dijous a les acusacions –la Fiscalia, l'Advocacia i Vox– perquè es posicionen sobre la petició de llibertat i de tramitar el suplicatori. La decisió final recaurà en els set magistrats que conformen el tribunal, presidits per Manuel Marchena. 

Pel que fa a Vox, fonts properes han confirmat que s'oposen a totes les peticions que formulen les defenses dels cinc parlamentaris electes. Per tant, demanen al tribunal que no els concedisca la llibertat i que tampoc tramite el suplicatori a les cambres.

Per altra banda, fonts de l'Advocacia de l'Estat han confirmat que no faran públic l'escrit i que, per tant, el posicionament d'aquesta acusació es coneixerà en la resolució que faça el tribunal.

Els advocats Jordi Pina i Andreu Van den Eynde van presentar aquest dimecres dos escrits davant del Tribunal Suprem. Sol·licitaven l'excarceració dels polítics empresonats no només per al 21 de maig, per a poder prendre possessió del càrrec en la sessió constitutiva al Congrés i al Senat (en cas de Romeva), sinó també per a exercir les seues funcions. 

next