La Fiscalia de Medi Ambient investiga més de 30 empreses per emetre 76 milions de quilograms de CO2

Les diligències tenen a veure amb la incorrecta gestió dels gasos refrigerants al final de la vida útil dels vehicles amb sistemes d'aire condicionat
7 desembre 2019 12:56h
Quan acaba la vida útil dels vehicles equipats amb aire s'ha de procedir a recuperar els fluids refrigerants que hi ha a l'interior dels seus circuits per tal de ser gestionats tal com marca la legislació. Per a fer-ho, és necessari que el titular del vehicle l'entregue a un gestor autoritzat i obtindre la documentació que acredite que la gestió dels residus es farà de la forma adequada. Imatge d'arxiu. / EP

BARCELONA (ACN). La Fiscalia de Medi Ambient investiga més de 30 empreses i 68 persones implicades en emissions de gasos efecte hivernacle per la incorrecta gestió dels gasos refrigerants de vehicles al final de la seua vida útil. La investigació es fa en el marc de l'operació Kigali, en què la Guàrdia Civil està investigant les companyies. 

Les diligències se centren en Catalunya, Madrid i el País Basc i, en concret, s'han desenvolupat en centres de tractament de vehicles que en les seues memòries havien declarat quantitats pròximes a zero quilograms de gas R134a recuperat quan s'han detectat 76 milions de quilograms de CO2 a l'atmosfera, que equivaldria a 800 quilòmetres recorreguts per un vehicle.

La Fiscalia ha informat que els sistemes d'aire condicionat dels vehicles de motor fan servir fluids refrigerants per a reduir la temperatura de l'habitacle interior. Aquestes substàncies, en funció de la seua tipologia i composició, poden ser perjudicials i contribuir a l'escalfament global.

Quan acaba la vida útil dels vehicles equipats amb aire s'ha de procedir a recuperar els fluids refrigerants que hi ha a l'interior dels seus circuits per tal de ser gestionats tal com marca la legislació. Per a fer-ho, és necessari que el titular del vehicle l'entregue a un gestor autoritzat i obtindre la documentació que acredite que la gestió dels residus es farà de la forma adequada.

Una vegada iniciada la investigació, seran tècnics de la Fiscalia els responsables de quantificar el dany al medi ambient produït per les emissions.

En la investigació hi han col·laborat les administracions de Catalunya, Madrid i el País Basc facilitant dades en relació amb la documentació de les empreses investigades. A més, l'Europol ha ajudat en l'anàlisi de les comunicacions i documentació per trobar possibles relacions amb la resta de països europeus.

next