La Fiscalia de València investiga el secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, per un delicte d'odi

L'organització Musulmans contra la Islamofòbia va denunciar el polític d'ultradreta després d'assegurar en un míting que "l'enemic comú d'Europa" és la "invasió islamista"
3 abril 2019 16:41h
L'obertura de diligències d'investigació s'inicia després de la denúncia de l'organització Musulmans contra la Islamofòbia per les paraules pronunciades per Ortega Smith en un acte a València. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. La Fiscalia Provincial de València ha obert diligències d'investigació penal contra el secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, per un suposat delicte d'odi que podria haver comés en assegurar que "l'enemic comú" és la "invasió islamista" en un míting pronunciat a València el 16 de setembre del 2018.

L'obertura de diligències d'investigació s'inicia després de la denúncia de l'organització Musulmans contra la Islamofòbia i suposa l'inici d'un període en el qual el fiscal podrà investigar els fets i la seua possible transcendència penal per a, posteriorment, presentar la corresponent denúncia o arxivar el cas.

En la denúncia es transcriuen unes paraules pronunciades per Ortega Smith en eixe míting al Casino d'Agricultura: "Serem més forts enfront de l'enemic comú que té un nom molt clar i jo no deixaré de dir-ho en totes les intervencions".

"El nostre enemic comú, l'enemic d'Europa, l'enemic de la llibertat, l'enemic del progrés, l'enemic de la democràcia, l'enemic de la família, l'enemic de la vida, l'enemic del futur, es diu la invasió, es diu la invasió islamista", va afegir.

També va declarar: "Està en joc el que entenem o el que coneixem com la civilització. Està seriosament amenaçada [...]. Cada vegada més europeus s'estan posant dempeus perquè estan patint a les seues ciutats, als seus carrers i als seus barris". També va citar "l'aplicació de la xaria" i va dir que la ciutadania no està disposada a veure com "es derroquen les seues catedrals per a ser substituïdes obligatòriament per mesquites".

"No estan disposats al fet que les seues dones hagen de cobrir-se el rostre amb una tela negra i ser tractades deu passos arrere, pitjor que els camells. No estan disposats al fet que s'acabe amb el que entenem per civilització per respecte als drets i a la llibertat", va assenyalar Ortega Smith a València.

Eixes afirmacions, a parer de Musulmans contra la Islamofòbia, són "rotundament falses i atempten contra la pau social i la convivència, ja que fomenten la creació d'una atmosfera de temor i rebuig cap a les comunitats musulmanes". 

"Creiem que el contingut del vídeo –que circula en Internet– és altament alarmista i podria atemptar contra la convivència i la pau social. Per això, hem decidit actuar, per a dilucidar si el contingut poguera ser constitutiu d'un presumpte delicte d'odi", ha explicat a EFE el coordinador i portaveu d'aquesta entitat, Ibrahim Miguel Ángel Pérez.

"Estem satisfets perquè entenem que la Fiscalia forma part de l'aparell de l'Estat i ha d'actuar amb prudència; estàvem preocupats per com podia encaixar això en la precampanya electoral. En definitiva, el que es qüestiona és si l'Estat democràtic pot donar empara a qualsevol afirmació", ha afegit.

Segons Ibrahim Miguel Ángel Pérez, "que la Fiscalia veja indicis és un bon senyal, vol dir que les institucions estan preocupades per aquest tipus de discursos".

Un discurs "altament perillós i alarmista"

Aquesta no és l'única denúncia contra Ortega Smith pels mateixos motius. Per exemple, una associació musulmana de Reus també va denunciar el secretari general de Vox per presumpta incitació a l'odi.

L'associació musulmana Watani va presentar una denúncia al jutjat de guàrdia contra Ortega Smith per haver dit en un discurs que "l'enemic comú és la invasió islamista". 

Segons l'advocat de l'entitat, Hilal Tarkou, les manifestacions del dirigent del partit ultradretà "atempten greument contra la convivència i la pau social; inciten a l'odi, i motiven i criden a la conflictivat i al racisme i a la xenofòbia contra els musulmans".

Tarkou considera que el discurs d'Ortega Smith és "altament perillós i alarmista" i, al seu parer, reuneix tots elements que constitueixen un suposat delicte d'odi.

next