Fira València no tindrà president i les funcions es repartiran entre el Comité Executiu i el Patronat

Economia, la CEV i les Cambres acorden que no presentaran cap candidat a la presidència de l'ens i el càrrec quedarà vacant
10 desembre 2019 13:00h
El següent pas és proposat al Patronat i al Comité executiu que les competències de la presidència siguen assumides pel propi Comité. / DLV

VALÈNCIA. Fira València no tindrà president, de moment. Aquesta és la decisió que han pres aquest dimarts la Conselleria d'Economia, la Confederació Empresarial Valenciana (CEV) i les Cambres de Comerç, que han optat per no presentar cap candidat a la presidència del Comité Executiu, raó per la qual el lloc quedarà vacant. 

Així ho ha comunicat el subsecretari autonòmic d'Economia, Natxo Costa, que ha explicat que el següent pas és proposar al Patronat i al Comité Executiu que les competències de la presidència siguen assumides pel Comité mateix, que podrà reunir-se en Ple o en Comissió Permanent d'acord amb l'article 16 del seu estatut. Costa ha detallat que la Comissió Permanent es configurarà com una presidència col·legiada en la qual estaran representades la Conselleria d'Economia, l'Ajuntament, les Cambres de Comerç i la CEV. 

Segons Costa, la representació institucional serà delegada "de forma solidària" entre les quatre vicepresidències del Patronat i del Comité Executiu. A més, algunes competències que no ha detallat es delegaran en el director general de la Fira. 

Preguntat al respecte, l'alcalde de València, Joan Ribó, ha assenyalat que "l'Ajuntament no té competències en fires", que aquestes són de la Generalitat, tot i que el consistori és propietari dels terrenys. No obstant això, Ribó ha assegurat que estaran d'acord "amb el fet que plantege la Generalitat". "Treballarem sempre braç a braç amb les directrius de qui té la competència, que és la Generalitat", ha assenyalat.

Per al president de la Generalitat, Ximo Puig, es tracta d'una "eixida momentània que és positiva" per a Fira València mentre es defineix el seu nou model. Així ho ha defensat durant la seua visita a les obres de la Línia 10 de Metrovalencia, juntament amb l'alcalde, en ser preguntat sobre aquesta qüestió.

Puig ha aprofitat per a posar en valor la importància de Fira València com a "instrument de desenvolupament econòmic" que "en els últims anys ha aconseguit tornar a tindre vitalitat i força per als nostres sectors productius", i ha apuntat que està treballant amb Ajuntament per a donar-li una "solució definitiva de gestió"

L'empresariat prefereix definir el model abans de triar un president

Fa un mes, l'actual president de l'entitat, José Vicente González, anunciava que no es presentaria a la reeleció del càrrec, i un dia després, Vicente Lafuente, president de Femeval i candidat de consens proposat per Economia, també rebutjava l'oferta. Davant aquestes dues negatives, Costa va assegurar que tenien sobre la taula la possibilitat de presentar altres candidatures, però no rebutjaven la possibilitat de deixar vacant la presidència, opció per la qual finalment han optat.

La reunió en la qual estava previst triar la presidència està convocada per al dia 18 de desembre, i fins a aquest divendres es poden presentar candidatures, tot i que la opció de deixar vacant la presidència sembla definitiva. 

Així, la decisió va en la línia del que demanava la CEV i les Cambres de Comerç, que en un comunicat conjunt van expressar la voluntat que es definira el model de la Fira abans de triar un nou president. En aquest mateix comunicat, l'empresariat advocava –per primera vegada en públic– per una gestió publicoprivada de l'entitat.

El procés de definició del model de gestió i l'assumpció del deute de la Fira per part de la Generalitat s'ha dilatat en el temps i encara continua en l'aire. Com que els bonistes de l'ens es neguen a acceptar la subrogació de la Fira per part de la Generalitat, no es podia avançar en el procés. Així, la Generalitat s'ha vist forçada a canviar el full de ruta i dissoldre la Fira per a fer-la renàixer amb un nou model. Això forçarà els bonistes a acceptar el canvi i Hisenda podrà fer-se'n càrrec del deute.

Des de la Cambra de Comerç, José Vicente Morata, que ostenta la vicepresidència segona del Patronat, ha valorat en declaracions a Europa Press que "no és una mala solució" fins que es decidisca el futur model del recinte firal, atés que han aconseguit el que pretenien: "Que primer siga el model i després, les persones".

L'objectiu, ha subratllat, és garantir que Fira València tinga "un futur" i amb aquesta 'presidència col·legiada' "els empresaris podran estar en els centres de decisió" sobre el futur model firal i "estrényer" perquè es definisca com més prompte millor. "No podem estar permanentment en aquesta situació", amb el tema del deute pendent de regirar, ha dit.

També el president de la CEV, Salvador Navarro, ha assenyalat en declaracions a Europa Press que aquesta mesura posa en relleu que "l'important és Fira València, per damunt de les persones", i ha valorat que permetrà a l'empresariat "estar en el seguiment" del procés de reestructuració de Fira València, cosa que espera que puga produir-se en menys d'un any.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next