La Filmoteca acull un cicle de documentals de la Itàlia feixista sobre la Guerra Civil espanyola

El cicle s'inaugura aquest dimecres amb la projecció de l'obra 'I legionari italiani in Catalogna', l'únic film que cobreix la campanya al nord de Barcelona
6 novembre 2019 06:00h
Per primera vegada s'exhibeixen els documentals produïts des de la Itàlia feixista que s'han pogut localitzar gràcies a un rastreig minuciós als arxius europeus. / IVC

VALÈNCIA. L'Institut Valencià de Cultura presenta a la Filmoteca un cicle de documentals de la Itàlia feixista sobre la Guerra Civil. El cicle està emmarcat dins del projecte 'Imatges per a la memòria. Iconografia feixista i Guerra Civil Espanyola (2016-2019)', comissariat per Daniela Aronica i organitzat pel CSCI/IM i l'Istituto Luce Cinecittà, amb la col·laboració del Bundesarchiv Filmarchiv i la Filmoteca Espanyola.

L'objectiu del cicle, que coincideix amb el 80é aniversari de la fi de la Guerra Civil, és impulsar una reflexió col·lectiva sobre un esdeveniment traumàtic del passat recent d'Espanya, en què va jugar un paper decisiu l'ajuda material i ideològica de Hitler i de Mussolini.

Per primera vegada s'exhibeixen els documentals produïts des de la Itàlia feixista que s'han pogut localitzar gràcies a un rastreig minuciós als arxius europeus. Es tracta, en molts casos, d'inèdits absoluts, ja que alguns títols no van arribar ni a estrenar-se quan era el moment a causa de la precipitació dels esdeveniments internacionals.

Són imatges sorprenents, que diuen molt de l'estreta però alhora conflictiva complicitat entre Franco i Mussolini. Els interessos dels dos líders variaven, de fet, en funció de la situació interna i internacional que condicionava la seua línia política a cada moment, amb repercussions inevitables en el cinema, que ells mateixos havien convertit en caixa de ressonància de les seues consignes propagandístiques.

El cicle s'inicia aquest dimecres, 6 de novembre, a les 20.00 hores amb la projecció del documental I legionari italiani in Catalogna (1939), realitzat per la secció cinematogràfica del Corpo Truppe Volontarie. És l'únic documental que cobreix la campanya al nord de Barcelona, l'última protagonitzada pel CTV.

El documental presenta imatges de sòlida factura i amb un plantejament original, potser perquè fins i tot els dos càmeres civils que integraven la secció van treballar braç a braç amb els militars. La càmera va estar situada en la línia de foc, per això brinda un catàleg més ampli que mai de la maquinària emprada en el conflicte. Es tracta d'un dels films més reeixits dels produïts des de la Itàlia feixista sobre la Guerra Civil espanyola.

Després de la projecció del documental, amb entrada gratuïta, hi haurà una taula redona i un col·loqui amb Daniela Aronica, directora del CSCI i comissària del cicle; Juan Miguel Company, catedràtic de la Universitat de València, i Agustín Rubio, professor de la Universitat Jaume I de Castelló i director de la revista Archivos de la Filmoteca. També es presentarà el llibre La guerra civil española en la propaganda fascista, d'Aronica.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next