Diari La Veu del País Valencià
El període per a presentar al·legacions al PGE d’Alboraia conclou sense un vertader procés de participació

VALÈNCIA. Presentar al·legacions sobre un pla ja elaborat durant l’etapa del PP. Eixa és la participació ciutadana que el PSPV d’Alboraia –que governa en minoria– ofereix al veïnat respecte a un Pla General Estructural (PGE) que amenaça 264.000 metres quadrats d’horta. El període d’exposició acabava el dilluns 30 de setembre però gràcies a una moció conjunta dels grups municipals de Ciutadans, Compromís i Esquerra Unida es va ajornar la data límit fins al 25 d’octubre, és a dir, aquest divendres.

La que hui acaba és ja la segona pròrroga. En un primer moment, el ple de l’Ajuntament d’Alboraia, només amb els vots del PSPV i del PP, va acordar iniciar el període d’exposició del PGE durant tres mesos des de la seua publicació en el DOGV el 18 d’abril. El període finalitzava el 19 de juliol, però “la pressió exercida per les tres formacions, les crítiques a la decisió unilateral del PSPV i del PP i els dos períodes electorals d’abril i maig van obligar l’equip de govern a ampliar-lo fins al 30 de setembre“, explicaven en el seu moment Ciutadans, Compromís i Esquerra Unida.

La qüestió és que en la moció presentada en la sessió plenària de setembre, els regidors de l’oposició no demanaven una simple pròrroga, sinó que aquesta anara acompanyada d'”un vertader procés de participació ciutadana en el qual els veïns puguen opinar i participar en el disseny del poble que desitgen”. Un procés que, a més, fora “públic, transparent i amb alternatives reals” i en el qual s’escoltaren les peticions dels veïns del centre històric, de la Patacona i de Port Saplatja.

El ple de l’Ajuntament d’Alboraia va aprovar per unanimitat el 26 de setembre aquesta moció que instava a prorrogar l’exposició pública del PGE fins que es produïra un procés de participació pública. Quedava resoldre la incògnita sobre com s’articularia eixe procés. Una setmana després, per un decret d’alcaldia, el socialista Miguel Chavarria va anunciar l’ampliació del termini d’informació pública del Pla General Estructural i del Pla d’Ordenació detallada fins al dia 25 d’octubre. Ho feia considerant que “en el Ple de l’Ajuntament, del 26 de setembre del 2019, es va acordar prorrogar el període d’informació pública”.

Aquesta és la clau: els responsables de la moció remarquen que no es tractava només d’ampliar el termini, sinó d’afavorir la participació. Per això, titlen de ‘presa de pèl’ la decisió del PSPV. En un comunicat conjunt difós a principis d’octubre, els tres partits assenyalaven: “Després que la moció s’aprovara per unanimitat, ens preocupava quina seria ‘la pròxima jugada’ que ens tenia preparada el PSOE”. “Ja ho hem vist, prorrogar fins al 25 d’octubre, sense que servisca per a encetar un procés de participació ciutadana real en l’elaboració del nou Pla General”, continuaven.

Pendents d’un informe de la Secretaria de l’Ajuntament

Els responsables de la moció asseguren que el text diu “ben clar” que l’objectiu no era “que la ciutadania tinga més temps per a al·legar”, sinó “que la ciutadania puga participar”. La moció deixa així: “El veïnat d’Alboraia durant el procés d’exposició pública ha sigut ‘informat’ però en cap cas ha participat en un veritable procés de participació ciutadana. En diferents ocasions, representants de diferents entitats d’Alboraia i dels partits han manifestat a l’equip de govern que no s’havia realitzat un procés de participació previ a l’exposició pública en què la ciutadania haguera pogut participar en el disseny del poble i no anar directament al procediment de participar via al·legacions”.

Els tres partits han demanat un informe a la Secretaria de l’Ajuntament perquè es pronuncie sobre la validesa d’eixa decisió d’Alcaldia. Si bé el termini és de 10 dies –”que ja han passat”, indiquen a Diari La Veu les fonts consultades–, esperen que aquest aclariment arribe “en els dies vinents”. En paraules de Marta Martín, portaveu municipal d’EUPV, esperen el pronunciament de “l’òrgan que ha de vetlar perquè tot funcione correctament i ser un garant que l’alcalde no faça cas omís del que ell mateix va votar”. “És una burla a l’oposició i al veïnat”, remarca. També, Vicente Martínez, portaveu de Ciutadans, fa referència a aquest informe de la Secretaria perquè certifique l’acta del Ple.

Una activitat a l’institut compta com a participació?

Per part de Compromís, Àngels Benlloch explica que el seu grup ha preguntat en comissió de govern sobre una activitat que es va organitzar a l’institut i que temen que es tracte de “fer passar” per un mecanisme de participació.

En la resta de punts, es manifesta en la mateixa línia que EU i Ciutadans, i fa referència a la moció conjunta presentada al setembre, així com a l’informe sol·licitat a la Secretaria.

Paralització completa del pla: una idea comuna entre els partits i els col·lectius afectats

Marta Martín, d’EUPV, avança a aquest diari que la seua formació presentarà en el plenari del 31 d’octubre una moció perquè es paralitze i es retire el pla, “fet el 2011 i en base a una llei que ja no està vigent”. A més, segons quina siga la resposta de la Secretaria, el seu grup “no descarta cap acció”. “No entenem quins interessos i quina pressa hi ha en el PGE d’Alboraia perquè el PSOE no vulga obrir-lo a una vertadera participació pública com sí que fa en altres llocs”, planteja Martín.

Vicente Martínez, que defensa la necessitat d’anar tots a l’una en aquesta qüestió, també afirma que el posicionament de Ciutadans és que el projecte es paralitze fins que no hi haja eixe procés participatiu que demanen.

Una paralització completa del pla és el que exigeix Per l’Horta en les seues al·legacions. L’associació assegura que el projecte “vulnera la legalitat”, ja que no compta amb l’informe de Costes i de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i que no es quantifica l’oferta actual de sòl urbanitzable.

Des de l’entitat critiquen que tampoc es troba entre la documentació sotmesa a informació pública l’imprescindible informe sobre l’estat d’execució del planejament vigent, ni la quantificació de l’oferta de sòl existent susceptible de ser urbanitzat o edificat.

Per a l’entitat, l’Ajuntament incorre en altres importants infraccions normatives com la del principi de precaució o cautela en matèria de medi ambient, que imposa a les autoritats competents l’obligació d’adoptar les mesures apropiades per a previndre riscs potencials per a la salut pública, la seguretat i el medi ambient.

Pagar els deutes amb horta

Per l’Horta denuncia que el PGE té “com a propòsit amagat” pagar amb horta el deute municipal “acumulat per les polítiques urbanístiques depredadores dels anys de la bombolla immobiliària”. “És inacceptable saldar els deutes de les irregularitats urbanístiques de governs anteriors que acaben amb la forma de vida de desenes de llauradors i amb el valuós patrimoni natural que queda al municipi”, senyala Per l’Horta.

En l’escrit de les al·legacions, l’associació assenyala un supòsit de desviació de poder. “En el marc del PGE, la Junta General de la Societat pública EGUSA, formada pels regidors del consistori, ha pogut oferir a l’empresa QUABIT un esborrany d’acord que servirà per a pagar els més de 26,3 milions d’euros que l’empresa municipal deu a la immobiliària a costa de reactivar una antiga operació”, apunta l’entitat.

També l’Associació Cívica i Cultural de Port Saplaya, que va presentar el 7 d’octubre les seues al·legacions, denuncien que l’Ajuntament haja acordat amb l’empresa EGUSA “entregar el sòl municipal que ara constitueix el pàrquing [i que està arrendat a Alcampo] per a servir com a mitjà de pagament d’un deute de la societat mercantil“. En aquest sentit, protesten perquè “el sòl municipal constitueix un bé que no pot ser dilapidat ni pot servir per a pagar un deute originat per EGUSA amb una altra mercantil”.

Fer d’Alboraia un xicotet Benidorm

El veïnat de Port Saplatja posa el focus sobre les més de 2.000 vivendes que l’Ajuntament pretén edificar en el litoral. Segons al·leguen, es convertiria Port Saplatja “en la zona amb més edificació per m2 de tota la costa de [la demarcació de] València”. En aquest sentit, denuncien que el govern socialista pretén recuperar un pla del PP del 2006 que pretenia crear “un xicotet Benidorm amb torres de més de 20 pisos en primera línia asfixiant els habitants en una zona encaixonada per la V-21”.

També l’Associació de Veïns Platja Patacona-Camí de Vera d’Alboraia s’ha manifestat en contra d’un pla que planteja “un creixement desmesurat i innecessari” i que respon “a interessos urbanístics per a resoldre el greu problema econòmic del municipi a costa de la qualitat de vida dels ciutadans”. Per això han presentat al·legacions al PGE, tot assenyalant que s’esgotarà el 100% de l’horta d’Alboraia que no ha sigut especialment protegida per la Llei de l’Horta –és el que es denominen ‘zones rurals comunes’– i que el PGE suposa el retorn al model de la bombolla immobiliària, entre altres arguments.

Per això, aquesta associació demana que s’amplie el període d’exposició pública del projecte del PGE i que es promoga i s’aprove un Pla de Participació Pública transparent i amb alternatives reals que tinga en compte l’estudi dels recursos i necessitats del poble. També sol·liciten, entre altres mesures, que s’elabore un pla de viabilitat econòmica per a l’horta d’Alboraia, ordenant les indústries del polígon, sense ampliar-lo ni connectar-lo amb la V-21, i que es replantege el traçat de la xarxa viària i s’incloguen connexions per a bicicletes i vianants entre els tres nuclis –nucli antic, Port Saplatja i la Patacona–.

La DO Xufa de València, contra la reducció de la superfície cultivable

A les crítiques dels col·lectius ecologistes i de les associacions veïnals se suma l’oposició del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Xufa de València, que en una reunió celebrada el 26 de setembre va concloure que la institució “es troba en total desacord amb el Pla General d’Ordenació Urbana” per diversos motius. Així consta en un escrit a què va tindre accés Diari La Veu.

Antonio Jose Gimeno, president del Consell Regulador de la DO Xufa de València, explicava que en eixa reunió es va acordar presentar a l’Ajuntament d’Alboraia la seua al·legació contra el PGE. Gimeno manifestava que, “tenint en compte que la DO té delimitat el terreny cultivable”, donar llum verda a aquest pla suposaria “llevar-los encara més terreny”. Així ho recull també el document consultat per aquest diari, on s’argumenta que “qualsevol ampliació que supose restringir la superfície de producció de xufa suposa una disminució d’aquesta”.

“Comptem amb una superfície limitada per a la producció de xufa” –afegeix el document– “i més encara quan es limita la construcció de magatzems, llavadors i secadors que facilitarien el processament de la xufa en la mateixa horta o de qualsevol altra activitat agrària, com pot ser la producció d’hortalisses que poden entrar en rotació amb la xufa”. En aquest sentit, Gimeno remarcava que el PGE suposa convertir l’horta productiva en superfície per a edificar però, en canvi, se’ls posa “impediments” per a construir instal·lacions necessàries per a l’activitat agrària. L’escrit es va presentar com a al·legació al PGE que es troba fins hui en període d’exposició pública.

I ara, què?

“A hores d’ara hi ha una situació d’inconcreció”, respon Marc Ferri, representant de Per l’Horta, preguntat per la situació del projecte a partir d’aquest divendres. De moment, Per l’Horta i Alboraia Horta i Litoral han organitzat aquest diumenge una passejada en bici per a conéixer les amenaces del PGE sobre els camps d’Alboraia. L’activitat començarà a les 10 del matí a la plaça del poble i acabarà en el mateix punt a les 1 de la vesprada. Dos dies després, dimarts, la plataforma Horta i Litoral ha convocat una assemblea informativa a les 19.00h a l’Auditori Municipal per a informar sobre les al·legacions presentades pels diferents col·lectius; donar compte de les accions proposades per aquests col·lectius, i posar en coneixement de la ciutadania “l’incompliment” de la moció institucional aprovada per unanimitat al plenari de setembre.

Comparteix

Icona de pantalla completa