Els Moros i Cristians d'Alcoi s'estrenen com a BIC

La capital de l'Alcoià celebra aquest cap de setmana les festes en honor a Sant Jordi
3 maig 2019 11:49h
Malgrat l'afluència de visitants en l'obertura de les festes, serà aquest dissabte, 4 de maig, quan Alcoi reba el major nombre de persones. / EFE

ALCOI. La capital de l'Alcoià estrena aquest divendres les seues primeres festes de Moros i Cristians com a Bé d'Interés Cultural Immaterial (BIC), que va ser reconegut per la Generalitat aquest març.

El primer acte oficial d'aquesta celebració en honor a Sant Jordi es durà a terme durant la vesprada amb la Festa del Pasdoble, en la qual els alcoians reten homenatge als músics en aquestes festes declarades també d'Interés Turístic Internacional.

Malgrat l'afluència de visitants en l'obertura de les festes, serà aquest dissabte, 4 de maig, quan Alcoi reba el major nombre de persones per a gaudir del dia de les entrades –cristiana i mora–. Més de 20.000 cadires, quasi venudes íntegrament, albergaran bona part del públic, que observarà al voltant de 12.000 participants de les dues desfilades, quasi 300 més que l'any anterior.

Un espectacle de llum, música i color

Diumenge, 5 de maig, és la jornada dedicada al patró, Sant Jordi, en la qual el bon ambient inunda els carrers d'Alcoi. Els actes principals d'eixe dia són les processons de la Relíquia i General, a més de la denominada Diana del Cavallet.

La festa alcoiana posarà el seu punt final dilluns, 6 de maig, amb el dia de l'Alardo. En total seran 3.099 quilos de pólvora, 157 més que els 2018, els que dispararan els arcabussos dels festers en les batalles del matí i la vesprada.

Aquesta explosió guerrera tindrà lloc després de l'escenificació de les ambaixades –la mora al matí i la cristiana a la vesprada–, en què cada bàndol exposarà les seues raons per a accedir a la fortalesa. A la nit, a les 21.30 hores, el castell serà el centre de les mirades durant l'aparició de Sant Jordi en un espectacle de llum, música i color de 5 minuts.

Prevenció contra les agressions masclistes

Per a garantir la seguretat, hi haurà un dispositiu de 1.200 professionals entre la Policia Nacional, la Policia Local, els bombers, personal sanitari, Protecció Civil i voluntaris.

A més, l'Ajuntament d'Alcoi ha tornat a impulsar la campanya de prevenció contra agressions sexistes, amb diferents punts informatius per a denúncies, informació i conscienciació.

Entre les autoritats assistents durant aquests dies hi haurà el president de la Generalitat, Ximo Puig; el ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque; l'ambaixador de Bèlgica a Espanya, Marc Calcoen; el conseller d'Economia Sostenible, Rafa Climent; diversos secretaris autonòmics; directors generals; diputats estatals, autonòmics i provincials, i alcaldes.

next