Diari La Veu del País Valencià
La FAO declara el regadiu històric de l’Horta de València com a Patrimoni Agrícola Mundial

VALÈNCIA. L’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO, per les seues sigles en anglés) ha declarat el regadiu històric de l’Horta de València com a Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM). La candidatura va ser presentada per l’Ajuntament de València, en col·laboració amb la Universitat Politècnica –entre altres institucions– i ha comptat amb el suport del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

Segons ha informat el Ministeri en un comunicat, l’Horta “reuneix tots els requisits que exigeix un SIPAM, ja que compta amb el valor afegit d’establir un vincle entre allò rural i allò urbà, així com amb un sistema productiu en el qual s’integren les cultures agrícola i hidràulica, llaurades durant segles des de l’inici de la dominació àrab en la zona. Així, continua el Ministeri, s’ha anat conformant un “paisatge únic, l’horta de València i l’Albufera, que s’integra en la coneguda horta mediterrània”.

L’alcalde de València, Joan Ribó, s’ha pronunciat sobre aquesta notícia per a l’Horta. “És un cas important que dignifica i dona molt de prestigi a tota la producció de l’Horta”, ha ressaltat. L’alcalde ha afegit que des del consistori volen vincular aquest reconeixement amb “la protecció de l’Horta i amb la producció de quilòmetre zero”. “És un pas molt important que dona una significació de caràcter mundial” a aquest territori, ha remarcat.

Aquest reconeixement arriba quan ja s’han produint determinades operacions urbanístiques, com ara l’ampliació de la V-21, que posen en perill el patrimoni mediambiental de la ciutat. Preguntat per la possibilitat que aquesta declaració tinga alguna conseqüència a l’hora d’aturar aquests projectes urbanístics, l’alcalde ha dit que el que fa el reconeixement és ressaltar i, per tant, “dificulta objectivament qualsevol ús de l’horta com a solar”.

La xarxa de regadiu reconeguda per la FAO s’estén per la zona agrícola de València i de dotzenes de municipis del nord, oest i sud de l’àrea metropolitana. El particular paisatge, integrat per camps de cultiu, canals d’aigua, camins rurals, edificis tradicionals (barraques i alqueries) i pel Parc Natural de l’Albufera, “ha sigut conformat per un sistema d’irrigació que es proveeix del riu Túria i que afona les seues arrels en l’herència àrab”. Es tracta d’un sistema de regadiu que ha anat dissenyant-se durant segles. Des del riu Túria s’estén un sistema de séquies de regadiu, originalment dissenyat en l’època medieval, que flueix per gravetat.

Les séquies de reg del sud desemboquen al parc natural de l’Albufera, que ha funcionat com un reservori d’aigua dolça que “ha sigut alimentat per romanents hídrics de les àrees històricament irrigades”.

D’aquesta manera, el regadiu històric de l’Horta com a SIPAM és el resultat d’una estructura històrica que data de fa segles, basada en la xarxa de reg de les séquies, camins rurals o alqueries que defineixen el seu patrimoni físic; un sistema agrícola hereu d’una cultura de l’època medieval i governat per institucions com la Real Séquia de Moncada i el Tribunal de les Aigües.

El regadiu històric de l’Horta de València es converteix d’aquesta forma en el quart reconeixement com a SIPAM obtingut per Espanya, que va ser, a més, pionera a Europa a obtindre aquest reconeixement el 2017. Se suma als reconeixements ja obtinguts per la Vall Salada d’Añana (Àlaba), la pansa de l’Axarquía (Màlaga) i les oliveres mil·lenàries del Territori Sènia, que abasta diversos municipis del territori valencià, català i aragonés.

La figura SIPAM va ser creada per la FAO el 2002 per a promoure i garantir el futur de sistemes agrícoles tradicionals que han modelat “paisatges estèticament impressionants i que combina la biodiversitat agrícola amb ecosistemes resilients i un valuós patrimoni”. A més, també atén criteris ecològics, socials, culturals i econòmics.

Comparteix

Icona de pantalla completa