Diari La Veu del País Valencià
Si poden exhumar Franco, jo també puc exhumar el meu germà

VALÈNCIA (EP, Redacció). La família d’Ángel Fernández va iniciar el passat 4 de juny el procés per a poder exhumar les seues restes del Valle de los Caídos. Eixe dia van presentar la documentació necessària a la subdelegació del govern espanyol a València acompanyats pel president del Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica de la Comunitat Valenciana, Matías Alonso. Ho feien, tal com afirmaven, amb la finalitat de “tancar una vella ferida”.

“Si poden exhumar Franco, jo també puc exhumar el meu germà”, assenyala ara Antonia Fernández, veïna del municipi d’Alfafar i germana d’aquest militar enterrat en la zona posterior a la cripta del Valle de los Caídos. Ell és, doncs, un dels 1.971 valencians que hi ha en la major fossa comuna d’Espanya –si bé només 1.164 estan registrats amb els seus noms i cognoms i altres dades que permeten identificar-los–.

Antonia lamenta que durant molt de temps els seus pares no van poder saber on estaven les restes mortals del seu fill: “Ells pensaven que estava en alguna cuneta tirat i tots dos van morir sense saber on estava”. Ara que sap amb certesa on estan localitzades les restes mortals del seu germà, Antonia demana “que es porten al poble”, on estan soterrats els seus pares i la resta dels germans. “És on ell mereix estar”, manifesta.

Antonia exposa: “Jo faré ja 88 anys i espere, abans que em muira, poder traure les restes del meu germà i que descanse en pau al costat dels meus pares”. Ella és l’única germana amb vida d’Ángel. Per això, insisteix que si hagueren de fer-li la prova d’ADN per a identificar les restes, hauria de ser “com més prompte millor”.

La família, després de diversos anys sense saber el parador del seu familiar, va aconseguir situar a Ángel com una de les víctimes mortals de la batalla de Terol, caigut en un paratge en la rodalia de Celadas.

La filla d’Antonia, Montse Martínez, va ser qui va contactar amb el cementeri de Terol per a confirmar aquestes dades, i és allí on també els van comunicar que les restes del seu oncle s’havien traslladat a finals del 1963 a la part posterior de la cripta del Valle de los Caídos.

Tot seguit, la família va contactar amb la representació eclesiàstica al Valle de los Caídos per a poder accedir a la zona on jeien les restes mortals i poder posar en marxa els mecanismes per a exhumar el seu familiar. Però això va ser “impossible”, confessa Montse, ja que el representant de l’Església amb qui van parlar els va dir que no el podien “traure d’allà”.

Patrimoni Nacional “analitzarà la viabilitat de l’exhumació”

Després de presentar la sol·licitud formal d’exhumació d’Ángel Fernández, Antonia i Montse van rebre un parell de setmanes després una resposta per part de Patrimoni Nacional.

En la missiva els van comunicar que la institució “analitzarà la viabilitat de l’exhumació”. També els han concedit una visita a la zona on està enterrat el seu familiar al Valle de los Caídos quan es convoque una visita amb familiars, encara que de moment no han sigut citats i desconeixen quina serà la data fixada.

L’exhumació de Franco, una decisió “justa”

Davant l’anunci del Consell de Ministres que el govern espanyol durà a terme l’exhumació de Francisco Franco abans del 25 d’octubre, els familiars d’Ángel esperen “com més prompte millor” poder enterrar el seu parent en la tomba familiar.

Montse considera que aquesta decisió del govern espanyol “és justa”. En aquest sentit, ha assenyalat la dificultat dels familiars d’haver de “vorejar la cripta on està enterrat el seu botxí”, per la qual cosa ha celebrat que pròximament no estiguen allà les restes de Franco.

“Estem lluitant pel meu oncle i per tots els que estan allà”, ha manifestat Montse, qui ha insistit que la seua lluita per a exhumar al seu oncle és també una manera de “conéixer la veritat”. “Hem estat sumits en la dictadura”, ha remarcat, i ha afegit que aquesta part de la història “és també la història d’Espanya”.

Comparteix

Icona de pantalla completa