Diari La Veu del País Valencià
Fa més qui vol que qui pot (72) Ecologia o interessos?

Els tres amics estan asseguts de costat uns respecte als altres dos encara que tenen prou visibilitat entre ells.

Pep Amagat explicant-se amb les mans obertes

Em sembla que l’ecologia és una mentida. Un enganyabovos més. Una enganyifa per treure diners. Ja se sap, que cada temporada toca una cosa, s’inventen quelcom perquè la gent es gaste els euros.

En Bosch

Ei, en tindríem massa, si no! Què s’ha de fer? Ara diuen que faran castells de foc artificials ecològics.

Pep Amagat, amb cara de sorprès

Veieu, veieu el que us dic, que collons té la cosa, xe! I com els diferenciarem dels altres castells de foc que no són ecològics? Potser no contaminen l’atmosfera de fum o potser no cauen espurnes de cendra al cap dels espectadors o no hauran d’empomar algun cartutx. Ai, senyor, com la farem brunyir! Vaja collonada.

L’amic blaver

Sí que és veritat. Ens volen fer combregar amb rodes de molí dient-nos que s’ha de menjar menys carn. Ho assenyalen organitzacions com ara Greenpeace i l’OMS. Diuen que hauríem d’anar cap a una agricultura més sostenible. El cert és que la producció de farratge i l’elaboració de pinsos per alimentar el bestiar suposa una part molt gran de la superfície conreada del planeta. Pam dalt pam baix, açò diu la premsa.

Pep Amagat

Tot això, amic blaver, és molt interessant. Però no oblidem que hem d’anar amb compte perquè d’ignorants, n’hi ha massa. Hi ha molta gent fàcilment manipulable.

En Bosch parla en veu baixa

Sóc partidari d’una agricultura ecològica i més sostenible. Ramon, un llaurador del poble, em va explicar que s’havien prohibit insecticides que es llençaven a les hortalisses i que fins fa poc en tiraven a eixes hortalisses i a la setmana ja s’estaven collint i menjant enciams, creïlles o el que fóra.

Pep Amagat, celles alçades i boca una miqueta oberta

Ui, hòstia, que perillós. En acabant, vinga augmentar els casos de càncer. Està molt bé que s’hagen eliminat eixos insecticides i d’altres herbicides. Fins ací, d’acord. Tanmateix, deixeu-me dir que alguns ecologistes de despatx de la capital veuen el llaurador convencional com un monstre, com el causant de tots els mals. A mi això em pot doldre molt. Si us fixeu, un llaurador convencional rega amb gomes i no amb aigua cavallera.

L’amic blaver

Que és aigua cavallera?, no ho havia sentit mai.

Pep Amagat, mans obertes

Aigua que ve directa de fonts, rius i rieres que corre lliure. Com us he dit rega fent servir gomes amb l’aigua de pous d’explotació d’aqüífers. Per la seua part un llaurador ecologista tampoc rega de fonts ni aigua cavallera sinó que va servir l’aigua de pous de serra d’explotació d’aqüífers, igual que l’altre. O siga, que els dos ho fan igual, així doncs on està la diferència? Els dos també fan servir insecticides autoritzats. On està la diferència? El convencional utilitza aigua dels aqüífers i l’anomenat ecologista també. Encara més, els dos han fet servir energia elèctrica donant a guanyar diners a les companyies. L’ecologista està gastant electricitat creada en una central nuclear, per tant, d’ecologia poca. No sé treure l’entrellat de la diferència entre els dos.

L’amic blaver

Caram, Pep, això és molt exagerat. Si un llaurador cull i ha de comercialitzar-ho, veritat que ho haurà de deixar en cambres perquè no es faça malbé? Jo sí que he comprat verdura ecològica i els preus són massa cars. En conjunt, hortalisses, verdures i fruites són una miqueta més gustosos. També cal parlar de l’aspecte mental, ja que a vegades ens suggestionem a nosaltres mateixos.

En Bosch

Potser són més gustosos, com tu dius, amic blaver. Però jo trobe els productes més xicotets i més raquítics, semblen menudalla. El que no és menudalla són els preus. Ausades que són gustosos, també! Segons eixe llaurador que us he dit abans, tant fruita com hortalissa i verdura, tot i ser ecològica, porta algun insecticida. L’indicador que no se li ha tirat res a la fruita és que està corcada, llavors peles la fruita i tires la part corcada. Eixa fruita sí que és natural. Això és el que ho indica. La resta, tot està tractat. D’igual manera hi ha la dacsa transgènica per a fer farratge per les vaques, i més tard mengem la carn.

Pep Amagat entrellaça els dits després del bescoll i obri els colzes

Està molt ben exposat el que diu en Bosch. Potser més o menys, però tot està tractat. És molt bona la voluntat dels llauradors ecologistes per a fer la fruita natural, però ara com ara tot està tractat. Els desitge que no acaben arrutxe però que no m’enganyen amb l’entelèquia que no tiren res.

Comparteix

Icona de pantalla completa