Diari La Veu del País Valencià
Extreballadors de RTVV obrin un repositori amb els programes produïts per l’extinta radiotelevisió

VALÈNCIA. La Filmoteca, seu de l’Institut Valencià de Cinematografia a València, va acollir a meitat d’abril la presentació oficial del repositori ‘Fem Tele de 9’, un projecte realitzat per quatre extreballadors de la RTVV realitzat amb l’ajuda del Taller d’Audiovisuals de la Universitat de València i el suport del Grup de Recerca ÍTACA-UJI del Departament de Ciències de la Comunicació de la Universitat Jaume I.

Aquest projecte, que es pot conéixer a través d’Internet, va començar a gestar-se després de l’abrupte tancament de RTVV, al novembre del 2013. Quatre extreballadors de la radiotelevisió pública valenciana –Javier Argente Vidal, Jordi Hidalgo Sánchez, Alfons Pelló Farigola i Francesc M. Picó Esteve–, “amb una dilatada experiència professional en l’antiga RTVV, amb escassos recursos i sense suport institucional”, segons afirmen representants del projecte, han rastrejat la graella de la programació de tot el cicle d’emissions de RTVV.

El contenidor d’Internet ‘Fem Tele de 9’ presenta una àmplia representació de programes de producció pròpia emesos per RTVV des dels seus inicis, el 9 d’octubre del 1989, fins al cessament de les emissions de RTVV, el 29 de novembre del 2013. Es tracta, per tant, d’un repositori que recull un catàleg de 517 programes, amb les seues respectives fitxes, “que formen part de la història de la televisió dels valencians i valencianes, que mereix ser recordada”, expliquen els membres del projecte.

‘Fem Tele de 9’ no recull tota la producció audiovisual de la història de RTVV però preveu una selecció molt completa del conjunt de programes de producció pròpia i coproduccions del que va ser RTVV.

Per als professors Javier Marzal Felici (UJI) i Miquel Francés i Doménech (UV), “aquesta iniciativa és molt rellevant perquè permet reconéixer la importància dels mitjans de comunicació de masses, com són la fotografia, el cinema, la ràdio, la televisió, els videojocs o Internet en la construcció de la nostra memòria col·lectiva i en la configuració de l’imaginari social que compartim”.

“La debilitat de l’estudi del patrimoni audiovisual, absolutament abandonat en el context espanyol dificulta enormement la possibilitat d’entendre millor el que som, i retalla les opcions de construir un discurs històric sobre nosaltres mateixos, més acurat i precís sobre la nostra realitat social i cultural”, consideren Marzal i Francés.

La iniciativa de la creació i publicació del repositori ‘Fem Tele de 9’ coincideix amb l’anunci de la Generalitat Valenciana (en la Llei 10/2018, de 18 de maig, de creació del Consell Audiovisual de la Comunitat Valenciana) sobre la creació de l’Arxiu Audiovisual de la Comunitat Valenciana, una mediateca que connectarà els arxius sobre mitjans audiovisuals dispersos en diferents institucions i territoris de la comunitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa