Diari La Veu del País Valencià
L’exposició ‘Elles tenen la fórmula’ visibilitza les científiques de la història de la química

VALÈNCIA. La Ciutat de les Arts i les Ciències acull aquesta setmana diverses iniciatives que destaquen el paper de la dona en la ciència. Dijous 7 de març s’inaugura l’exposició gratuita Elles tenen la fórmula, sobre les dones científiques que van dedicar el seu treball al desenvolupament de la química. A més de coincidir amb la setmana del Dia Internacional de les Dones, la mostra també convida a celebrar que el 2019 és l’Any Internacional de la Taula Periòdica.

Aquest dilluns, el Museu de les Ciències acull el congrés La Dona en l’Enginyeria, la Tecnologia i la Indústria, organitzat per la Reial Acadèmia d’Enginyeria, que compta amb el suport del Fòrum Enginyeria i Societat. Aquesta jornada, que se celebra a l’Auditori Santiago Grisolía, respon a l’objectiu estratègic de reconéixer i promocionar el talent femení en les àrees STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques, per les sigles en anglés).

Dimarts, dins del cicle de conferències ‘Actualitat’, tindrà lloc la xarrada ‘L’univers de vidre. La història de les dones de Harvard que ens van acostar les estreles’, a càrrec de l’escriptora i divulgadora científica nord-americana Dava Sobel. L’entrada és de lliure accés, prèvia inscripció, i se celebrarà a l’Auditori del Museu a partir de les 19.00h. Aquesta conferència forma part dels Debats del Magnànim.

Dones en la química

Elles tenen la fórmula, que s’ubicarà a partir de dijous al passeig del Túria, entre els passejos de l’Hemisfèric i el Palau de les Arts, consta de 24 panells retroil·luminats dedicats a científiques la investigació de les quals va resultar transcendental per al desenvolupament científic de l’alquímia en primer lloc i, després, de la química.

L’exposició descriu el treball de 39 dones des de Tapputi-Beletekallim (1200 a. C.), considerada la primera química de la història, fins a joves promeses de l’actualitat com Cristina Nevado (Madrid, 1977). Entre altres destacades dones, Elles tenen la fórmula ret homenatge a la premi Nobel Marie Curie, la química Rosalind Franklin i Margarita Salas, la primera dona a ingressar en l’Acadèmia de Ciències dels EUA.

El mateix dia, i per a continuar amb la celebració de l’Any Internacional de la Taula Periòdica, la Ciutat de les Arts i les Ciències organitza ‘Pregunta-li a un científic’, on l’alumnat podrà plantejar a Miguel Ángel Sierra, director del grup de Química Bio-Organometálica de la Universitat Complutense de Madrid i coordinador del Centre d’Investigació en Química Avançada totes les preguntes relacionades sobre aquest àmbit.

Comparteix

Icona de pantalla completa