Les exportacions al Regne Unit creixen per la por dels britànics a un Brèxit dur

Les mercantils britàniques augmenten les compres a empreses valencianes davant la possibilitat de restriccions al mercat si l'eixida de la Unió Europea es fa sense acord
30 agost 2019 06:00h
Ford ha sigut l'empresa que més s'ha vist afectada per la caiguda de les exportacions al Regne Unit en 2017 i 2018. / EFE

VALÈNCIA. Les exportacions valencianes al Regne Unit s'han recuperat un 6,5% durant els cinc primers mesos de l'any, trencant així una tendència de dos anys, en els quals les vendes a aquest mercat van caure un 24%, si bé aquesta millora es deu bàsicament a la concentració (de béns de consum i manufacturats) de les empreses britàniques per temor a un Brèxit dur.

Aquesta tendència, segons els últims informes de la Cambra de Comerç de València als quals ha tingut accés EFE, podria prolongar-se en els últims mesos, fins al 31 d'octubre, pel fet que no s'espera un canvi d'escenari després dels últims moviments del primer ministre britànic, Boris Johnson.

La recuperació de les exportacions al Regne Unit fins a maig s'ha concentrat en aquells productes la venda dels quals va caure de forma més acusada després de l'anunci del Brèxit el juny del 2016; és a dir, els productes ceràmics, el vidre i les seues manufactures, abonaments, manufactures de ferro, acer i plàstic, cereals i conserves, tèxtils i productes farmacèutics.

Ford ha sigut l'empresa que més s'ha vist afectada per la caiguda de les exportacions al Regne Unit el 2017 i el 2018 i ha patit una reculada del 28% de les vendes d'automòbils i de quasi el 100% en el cas dels motors. Per contra, la multinacional BP –la refineria de la qual es troba al Grau de Castelló– ha vist incrementada les seues vendes a aquest mercat: el 2018 va registrar vendes de combustible al Regne Unit per més de 164 milions d'euros, més que en els deu últims anys junts.

En general, segons les dades de la Cambra de Comerç, la indústria agroalimentària valenciana ha mantingut a l'alça les seues vendes al Regne Unit en els últims anys, inclòs 2019: hortalisses, salses, gelats, vi i café; encara que en el cas dels cítrics s'ha registrat per primera vegada una reculada (4,8%).

L'anunci del Brèxit va tallar un considerable creixement de la balança comercial valenciana amb el Regne Unit entre el 2013 i el 2015, període en el qual es va duplicar l'import dels béns comercialitzats. Durant la segona meitat del 2016 les vendes en aquest mercat van retrocedir fins a un 23%, marcant una tendència negativa que es va mantindre fins a la segona meitat del 2018.

Les exportacions més afectades van ser les d'automòbils, maquinària i aparells elèctrics, calçat, manufactures de fusta, metàl·liques i de pedra, cereals, conserves i oli i articles de confecció. Per contra, han mantingut el dinamisme aquells productes que tenien un nínxol de mercat consolidat, com el vi, salses, gelats, insecticides, perfumeria, mobles i tèxtil.

Segons els informes dels quals disposa la Cambra de Comerç, per als exportadors valencians les principals preocupacions respecte al Brèxit se centren en la depreciació de la lliura, que afecta els preus dels productes comercialitzats i també als marges.

També els preocupen la contracció del consum britànic i la possible aplicació d'aranzels, que afectarien sobretot productes com l'automòbil, productes ceràmics, matèries plàstiques i productes d'alimentació.

En l'àmbit del turisme, l'entrada de turistes britànics a l'Estat des del 2017 ha experimentat una desacceleració progressiva, seguint la mateixa tendència que la del turisme estranger en el seu conjunt.

La caiguda de visitants britànics ha sigut més acusada que la del conjunt de turisme estranger, especialment el 2018, encara que en l'últim trimestre d'enguany es va observar certa recuperació.

Les causes d'aquesta evolució són similars a les de la resta de turisme estranger, condicionat per una millor climatologia a Europa, però sobretot, per la recuperació de destinacions mediterrànies vetades fins fa poc per l'amenaça de terrorisme –nord d'Àfrica i sobretot Turquia, que es veu afavorida, a més, per un millor canvi amb l'euro i la lliura–, però més barats com a destinació de sol i platja.

La feblesa de la lliura enfront del dòlar i el menor poder adquisitiu del turista anglés són altres factors que, segons el parer dels experts de la Cambra de Comerç, mantindran la retracció del turisme britànic a l'Estat a mitjà termini.

next