Els experts resten importància a les picades d'aranya 'violinista' i descarten l'alarma

Els científics remarquen que sovint es confon l'espècie 'Loxosceles rufescens', original de l'arc mediterrani, amb l'espècie 'Loxosceles laeta', que seria una invasora
31 maig 2019 19:06h /
Segons el catedràtic de la UB i expert en artròpodes Miquel Ángel Arnedo, "a Espanya habita l'espècie 'Loxosceles rufescens', mentre que 'Loxosceles laeta', amb un verí més potent, és pròpia de Sud-amèrica". / YOUTUBE MIGUEL ALONSO

MADRD. L'aranya violinista (aranya reclusa bruna), pertanyent al gènere Loxosceles, "fa dècades que conviu amb els humans en la península i no és agressiva". Així s'han expressat els experts consultats per EFE sobre les suposades picades per aquest aràcnid; l'últim cas, el d'un home a Elx que va estar deu dies hospitalitzat.

Coneguda per la taca fosca amb forma de violí del seu encefalotòrax, aquesta peluda aranya de color marró "habita regions càlides repartides per tot el món" i a l'estat espanyol fa dècades que està en zones d'activitat humana, per la qual cosa no hi ha motiu d'alarma", ha explicat el professor Carlos Ribera, del Departament de Biologia Evolutiva de la Universitat de Barcelona (UB).

Si bé "el seu verí és prou potent per a causar ferides necròtiques en humans", Loxosceles rufescens, original de l'arc mediterrani espanyol, "no sol ser agressiva" i per això "no és comú registrar casos", ha destacat.

L'efecte de la picada "depén de si l'aranya aconsegueix travessar la pell per a inocular el seu verí", ha subratllat l'investigador, i els símptomes poden derivar-se "de la substància tòxica o dels paràsits que transmet amb la picada".

Confusió entre espècies als mitjans de comunicació

Segons el catedràtic de la UB i expert en artròpodes Miquel Ángel Arnedo, "a Espanya habita l'espècie Loxosceles rufescens, mentre que Loxosceles laeta, amb un verí més potent, és pròpia de Sud-amèrica". Ha afegit que en alguns mitjans "hi ha hagut una confusió entre ambdues, la qual cosa pot portar a pensar que hi ha espècies invasores establides ací de les quals no hi ha registre oficial".

Francisco José Oliva, el coordinador de Life Invasaqua –un projecte per a reduir l'impacte de les espècies exòtiques invasores en què participa l'Agència EFE–, ha assenyalat que l'aranya violinista "és un exemple més d'eixes espècies exòtiques invasores que, per la seua gran repercussió social, poden ser un estendard de la informació sobre els perills per a la salut de diverses d'aquestes espècies invasores". 

En la seua opinió, "són molt poques les espècies invasores establides en el medi silvestre europeu que siguen capaces de produir quadres severs d'enverinament en els humans, però aquesta n'és una". Això demostra que "la problemàtica de les espècies invasores va molt més allà del seu efecte ecològic, amb importants repercussions socioeconòmiques i efectes sobre la salut que no hem d'obviar". 

"Conseqüència de la globalització i els viatges"

L'any 2017, les autoritats madrilenyes ja van avisar per xarxes socials d'una picada d'aranya violinista, que en aquest cas va ser capturada i traslladada al parc zoològic Faunia, on es va identificar com un exemplar de l'espècie Loxoceles laeta.

Aquest exemplar "va poder haver arribat com a conseqüència de la globalització i els viatges", ha explicat el científic del Departament de Biodiversitat i Biologia Evolutiva del Museu de Ciències Naturals Óscar Soriano, qui ha precisat que l'espècie "s'ha observat en altres parts d'Europa".

Aquests aràcnids, també distribuïts per Amèrica del Nord i zones d'Àfrica, mesuren aproximadament un centímetre de llarg; tenen potes llargues i fines; una cua allargada, i el seu color varia del to café a altres marrons més vermellosos, ha explicat Ribera.

De costums nocturns, prefereixen els llocs foscs i amagats i poden aparéixer en coves, davall de les pedres i en clivelles, "però també en racons d'algunes cases o armaris".

next