Diari La Veu del País Valencià
Experts alerten del problema que hi ha per a emparellar treballadors formats amb empreses que els necessiten

VALÈNCIA. BBVA Research va presentar dimecres a València el seu ja tradicional estudi titulat ‘Situación Comunidad Valenciana’, en el qual es desgrana la situació econòmica del País Valencià segons les dades que elabora l’entitat. En aquesta ocasió, els experts del banc preveuen que entre el 2019 i el 2020 es generen 74.000 llocs de treball i es reduïsca la taxa d’atur fins al 13,3%.

Així ho ha detallat Rafael Doménech, responsable d’Anàlisi Econòmica de BBVA Research, que ha explicat que les previsions de creixement del PIB valencià, del 2,0% el 2019 i de l’1,4% el 2020, són coherents amb la continuació de la
recuperació de l’ocupació, encara que l’ocupació continuaria situant-se un 6,4% per davall del nivell precrisi.

De moment, segons va explicar l’expert, es descarta un escenari de crisi econòmica i es preveu que l’ocupació continue creixent. No obstant això, els investigadors sí que han detectat problemes en el mercat laboral valencià, semblants als de la resta de l’Estat, que impedeixen que la recuperació siga completa.

Entre els diversos motius, destaquen la dificultat per a cobrir vacants en les empreses, d’una banda, per falta de formació i, d’altra, per dificultats per a ‘connectar’ treballadors formats amb empreses que demanden el seu perfil. Segons va explicar Doménech, hi ha un problema perquè els treballadors formats de vegades no poden trobar empreses que requereixen el seu perfil i, d’altra banda, les empreses no es poden posar en contacte amb aquestes per a oferir els seus serveis.

Així, va explicar que cal “posar al servei del mercat de treball noves tecnologies que ja es coneixen per a afavorir la coincidència”. Segons les dades de la darrera Enquesta de Població Activa (EPA), el 31% de les persones aturades al País Valencià tenen formació superior.

En aquesta línia, explica que la mateixa tecnologia que serveix perquè una empresa puga oferir serveis de vacances, servei de transport o d’altres d’acord a les preferències dels consumidors –i aquests triar entre unes ofertes o altres– hauria de passar amb el treball.

Un market place global

Des de BBVA Research van insistir que calen polítiques públiques actives per a fomentar l’emparellament entre empreses i treballadors que milloren el funcionament del mercat de treball. “No hi ha una plataforma global en el mercat de treball en la qual estiguen registrades totes les vacants de totes les empreses espanyoles amb tots els perfils dels treballadors”.

I això és precisament el que proposen. Segons va traslladar Doménech, consideren que caldria crear un market place d’àmbit estatal, o fins i tot europeu, impulsat pel sector públic, en el qual es recolliren totes les vacants registrades i els perfils dels treballadors –amb dades anònimes– que busquen feina per a facilitar que es trobaren, independentment de l’autonomia de residència.

D’altra banda, expliquen que la creació d’ocupació és desigual geogràficament. Així, assenyalen que el dinamisme de l’ocupació s’ha estat donant principalment als municipis de les grans àrees urbanes de València, Castelló i Alacant, així com a Torrevella, la Costa Blanca, Oriola i Gandia. En canvi, al voltant de Sagunt i de les àrees no urbanes de la demarcació de Castelló, la recuperació de l’ocupació és menor.

També critiquen l’alta incidència de l’atur juvenil i de llarga durada, que continua molt per damunt dels nivells de l’any 2008.

Comparteix

Icona de pantalla completa